Srbija i Balkan

Kurti: Deeskalacija na severu "Kosova" završena, nema alternative članstvu u EU

Pre dva meseca zabeležen je poslednji incident, rekao je Aljbin Kurti
Kurti: Deeskalacija na severu "Kosova" završena, nema alternative članstvu u EUGetty © Omer Messinger / Stringer

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je u četiri opštine na severu Kosova "deeskalacija faktički već završena", navodeći da na tom području nije bilo incidenata dva meseca.

"Deeskalacija u četiri opštine na severu rezultat je, s jedne strane hapšenja nasilnika koji su napali našu policiju, vojnike Kfora i novinare, a sa druge strane odlaska jednog broja njih u Srbiju", rekao je Kurti na sednici vlade u Prištini.

On je istakao da se mora raditi na sprečavanju novog nasilja, do kojeg, kako je dodao, može da dođe samo ako "zvanični Beograd organizuje nasilne proteste".

Kurti je govorio o svom učešću na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije, koja je održana u ponedeljak uveče u Atini, kao i o bilateralnim sastancima kojima je tamo prisustvovao.

"Na zajedničkoj večeri koju smo imali, naglasio sam da nema alternative članstvu 'Kosova' u EU, da sve zemlje koje teže članstvu u EU moraju da sprovode demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i dobrosusednih odnosa i da je za dobro, demokratsko i evropsko susedstvo neophodno da se dejure i defakto desi međusobno priznanje, kao i prava manjina po principu reciprociteta i po evropskim konvencijama", naveo je Kurti. 

Dodao je da u Prištini poštuju dogovor iz Bratislave od 10. jula ove godine o smirivanju stanja na severu KiM.

Osvrćući se na neformalni susret lidera regiona sa čelnicima EU u Atini, rekao je da je da je na tom skupu obećano puno članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

image