Srbija i Balkan

Srpske NVO podnele tužbu protiv Kurtijeve kancelarije: Istraga Ombudsmana zbog zloupotreba

Osam nevladinih udruženja iz srpske zajednice žalbu je podnelo zbog odluke o dodeli sredstava određenim nevladinim organizacijama i medijima od strane Kancelarije za pitanja zajednica
Srpske NVO podnele tužbu protiv Kurtijeve kancelarije: Istraga Ombudsmana zbog zloupotrebaGetty © Chris McGrath / Staff

Na osnovu žalbe osam organizacija civilnog društva iz srpske zajednice, prištinski Ombudsman, Naim Ćeljaj, pokrenuo je istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava od strane Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu premijera tzv. Kosova.

Osam nevladinih udruženja iz srpske zajednice žalbu je podnelo zbog odluke o dodeli sredstava određenim nevladinim organizacijama i medijima, od strane pomenute Kancelarije, objavljene 10. jula na sajtu ove Kancelarije.

Zbog navodnih zloupotreba, ostavku na funkciju u Kancelariji za pitanja zajednica početkom avgusta podnela je savetnica premijera privremenih prištinskih institucija, Elizabet Goving.

O ovome se govorilo i na javnoj debati koja je održana u Medija centru Čaglavica, na temu "Odnos 'Vlade Kosova' i drugih institucija prema nevećinskim zajednicama".

U vezi sa pokretanjem istrage Ombudsman je juče o tome obavestio "Novu društvenu inicijativu", koja je formalno poslala žalbu Ombudsmanu 08. 08. 2023. godine.

"Ombudsman je na osnovu člana 21.1. Zakona o Ombudsmanu, razmotrio žalbu, podnetu 08. avgusta 2023. godine, u vezi sa navodima koji se tiču kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda ili zloupotrebe od strane javnih vlasti i u skladu sa članom 21.1.2. Zakona o Ombudsmanu, odlučio je da prihvati vašu žalbu, i pokrene istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava", navodi se u obaveštenju zaštitnika građana o prihvatljivosti žalbe.

image