Komšić: Razumemo Ukrajinu jer je u BiH bilo etničkog čišćenja i logora

Ono s čim se danas suočava Ukrajina, mi smo manje-više prošli pre nekih 25 ili 30 godina, kaže Željko Komšić

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je u Kijevu da dobro razume Ukrajinu, jer je pre 20 godina njegova država bila izložena agresiji. 

Komšić, hrvatski član Predsedništva izabran glasovima bošnjačkog naroda, kaže da je u BiH bilo i "etničkog čišćenja, koncentracionih logora i genocida", a da je narodu uskraćivan identitet.

"Imamo toliko nekih dodirnih tačaka kada je reč o borbi naroda za slobodu i za svoju zemlju. Ono s čim se danas suočava Ukrajina, mi smo manje-više prošli pre nekih 25 ili 30 godina, naravno Ukrajina u većoj meri jer je njih napala veća sila nego nas", kazao je Komšić za "Kliks".

Na plenarnoj sednici Trećeg samita Krimske platforme Komšić je izneo tvrdnju da je cilj Rusije "da zauzme celu Ukrajinu".

On je pozvao sve saveznike Kijeva da ne prave "bilo kakve kompromise po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine". Komšić tvrdi da je "uzurpacija Krima za kojom su usledili etničko čišćenje i druga kršenja ljudskih prava bila tek početak".

Podsetimo, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović danas su se u Kijevu sastali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kome su poručili da je veći deo BiH uz Ukrajinu.