Srbija i Balkan

PES: Ponudili smo ZBCG tri ministarstva, mesta potpredsednika vlade i skupštine, ali im je to malo

U saopštenju Pokreta Evropa sad se navodi da su to bile zvanične ponude, ali su lideri ZBCG-a rekli da im iste nisu prihvatljive
PES: Ponudili smo ZBCG tri ministarstva, mesta potpredsednika vlade i skupštine, ali im je to malo© ATA Images

Iz Pokreta Evropa sad jutros je saopšteno da su mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić i Pokret Evropa sad ponudili koaliciji "Za budućnost Crne Gore": tri ministarstva, mesto potpredsednika Vlade i Skupštine, te 40 odsto pozicija u pravnim odborima i ambasadorskih mesta, "ali im je to bilo malo".  

Iz te partije saopštili su da su zbog toga  "dogovorili većinu sa kolegama iz Demokrata, Civisa, partijama manje brojnih naroda, a nadaju se i sa SNP-om i Ujedinjenom Crnom Gorom".

Saopštenje PES-a stiglo je posle izjave funkcionera ZBCG Slavena Radunovića da "sumnja u iskrenost PES-a".

"Pošto sumnja u našu iskrenost, jako je interesantno da se ne seća održanih osam sastanaka, na kojima su na neke od njih prisustvovale i kolege iz Demokratske Crne Gore, kada je ponuđeno da ZBCG-u pripadne: potpredsednik Vlade, Ministarstvo prosvete, Ministrastvo turizma, Ministarstvo sporta i mladih, Potpredsednik skupštine iz parlamentarne većine, potpredsednik skupštine iz reda žena, 40 odsto mesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dele politički, 40 odsto ambasadorskih mesta od onih koja se dele politički", stoji u saopštenju PES-a.

U saopštenju se navodi da su to bile zvanične ponude, ali su lideri ZBCG-a rekli da im iste nisu prihvatljive.

"Naš predlog je bio jednostavan - da se prvo sve dogovorimo, a onda zajedno izađemo u javnost. Međutim, liderima ZBCG nije bilo prihvatljivo, iako je to uobičajena praksa. Zato sad sumnjamo u njihovu iskrenost da formalno prihvate ponudu, a onda da se na dan glasanja predomisle", naveli su iz PES-a.

U saopštenju se dalje navodi da je ponuda važila dok nisu, zaključili da nema promena u stavu ZBCG.

"Zato smo tek pre dva dana dogovorili većinu sa kolegama iz Demokrata, Civisa, partijama manje brojnih naroda, a nadamo se sa SNP-om i Ujedinjenom Crnom Gorom koji su dobrodošli u 44. Vladu", zaključili su iz te partije.

image