Srbija i Balkan

Sudija čije izuzeće traži Dodikov advokat oslobađala ubice srpske dece, gonila Ratka Mladića

Sudija čije se izuzeće traži učestvovala je u oslobađanju ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i bila u timu tužilaca protiv generala Ratka Mladića
Sudija čije izuzeće traži Dodikov advokat oslobađala ubice srpske dece, gonila Ratka Mladićawww.globallookpress.com © Armin Durgut/ZUMAPRESS.com

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je zahtev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika potpuno razumljiv zbog njenih "ranih radova kao osvedočenog srbomrsca", te da je izuzeće dotične jedino realno, pravno ispravno i logično rešenje.

"Šta očekivati od kadra Bisere Turković već seču srpskih glava, u ovom slučaju, političku likvidaciju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika?! Ili šta očekivati od žene koja je potpisala da je zločinac Naser Orić bezgrešan, ili žene koja je učestvovala u oslobađanju zločinca Sakiba Halilovića po komandnoj odgovornosti za ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića", upitala je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Dedovićeva primer sudije bez imalo časti i morala, podsetivši i na njeno sramno i cinično obrazloženje oslobađajuće presude Hazimu Fazloviću, u decembru prošle godine, za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

"Dedovića je tada navela da je Fazlović oslobođen optužbe jer, kako je rekla, nije dokazano da je počinio krivično delo ratni zločin protiv zarobljenika u ratu, te da je nejasno kako je uopšte došlo do njegovog optuživanja. Ovo je još jedna potvrda o kakvoj ženi i sudiji je reč i koje aršine primenjuje u donošenju tzv. sudskih odluka", istakla je Vulićeva za Srnu.

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, rekao je juče da je Sudu BiH uputio predlog za izuzeće sudije Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je precizirao da je predlog za izuzeće upućen na zahtev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

On je naveo da je sudija Dedović svojevremeno bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Presedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH jer bi to bila uvreda za Srbe i Republiku Srpsku.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je zahtev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović potpuno opravdan i da protiv nje treba pokrenuti disciplinski postupak.

"Ona se morala sama izuzeti da ne bude sudija za prethodno saslušanje", rekao je Kojić.

On je istakao da se Dodik tada protivio, jer je Dedovićeva učestvovala u oslobađanju ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i bila u timu tužilaca protiv generala Ratka Mladića.

"Činjenica je i to da se po svaku cenu nastoji da potvrdi optužnica protiv Dodika, a optužnica nema kapacitet za potvrđivanje", rekao je Kojić.

On je rekao da Dedovićeva ne treba da bude sudija koji će doneti odluku o potvrđivanju ili odbacivanju optužnice.

"Ona se nije sama izuzela iako je znala da se Dodik javno protivio njenom imenovanju i kod nje ne može da postoji nepristrasnost i objektivnost u donošenju odluke. Ona kroz ovaj slučaj može da iskaže nezadovoljstvo i da se ne vodi pravnim činjenicama, nego da se osveti Dodiku", poručio je Kojić.

On je zaključio da predsednik Suda BiH treba da postupi po zahtevu Dodikovog advokata i izuzme sudiju. 

I predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocenila je da je sasvim ispravan zahtev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović imajući u vidu njene ranije sudske procese za ratne zločine nad srpskim stanovništvom.

"Imala je ona važnu reč u suđenju za zločin nad dečakom Slobodanom Stojanovićem ili suđenju Naseru Oriću za zločine nad Srbima u Podrinju, i nije pokazala nepristrasnost. Kako sad očekivati da Dedovićeva bude pravična i pravedna sa takvom radnom praksom", upitala je Graorac.

Ona smatra da je "najprihvatljivije takvu osobu skloniti, ne samo sa konkretnog slučaja, već i svih ostalih koji imaju ratni predznak ili u kojima se sudi Srbima".

image