Srbija i Balkan

"Dojče vele": Na "Kosovu" se širi konzervativni islam

Jedan novinar je nedavno pretučen u bolnici, jer je ironično izvestio da je ultrakonzervativni imam iz Prizrena od članova zajednice dobio "mercedes" kao poklon za penziju
"Dojče vele": Na "Kosovu" se širi konzervativni islamGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

U Prizrenu se danima vodi kampanja protiv lista "Nacionale" i novinara tog lista Vulneta Krasnićija, preko ogromnih bilborda koji su postavljani širom grada, a sa kojih se poziva na bojkot tog kosovskog portala, uz sliku novinara Krasnićija i poruku "Sloboda mišljenja prestaje tamo gde počinju uvrede", piše "Dojče vele".

Slučaj novinara Krasnićija nije usamljen, a Prizren koji je, kako navode, poznat po svojoj raznolikosti, sada postaje poprište huškačke kampanje koja je u potpunosti suprotna njegovom duhu.

Novinar Krasnići je sredinom avgusta izveštavao o protestu pripadnika muslimanske zajednice u Prizrenu, koji su se usprotivili nastupu feminističke kanadske muzičarke Pičiz, koja je ujedno i idol LGBT zajednice.

Pičiz je sa svojim bendom nastupila na filmskom festivalu "Doku Fest" u Prizrenu 4. avgusta 2023. u odeći koja je više pokazivala nego skrivala, a pozivajući na protest, poručeno je da je njen nastup nespojiv s tradicijom i kulturom, da ugrožava decu i vodi u "degeneraciju", piše "Dojče vele".

Protest je održan 11. avgusta ispred najpoznatije džamije u Prizrenu, odmah nakon molitve petkom, a na njemu se okupilo oko 200 ljudi.

Kada je Vulnet Krasnići pitao neke od njih koja je tačno šteta od nastupa kanadske umetnice i što znači "degeneracija", masa se, kako piše "Dojče vele" brzo okrenula protiv njega.

"Nasilni demonstranti su mi prišli, vređali su me i gurali. Tražili su od mene da ne postavljam pitanja i da ne izveštavam o protestu", rekao je Krasnići.

Njegov snimatelj Arber Arifi takođe je bio maltretiran i gurali su ga, a video-snimak pokazuje kako policajci samo posmatraju, a da nisu intervenisali.

Po drugi put ovog leta, ističe Dojče vele, zbog nasilja nad novinarima u vestima su se našle male grupe konzervativnih muslimana, a jedan novinar je nedavno pretučen u bolnici, jer je ironično izvestio da je ultrakonzervativni imam iz Prizrena od članova zajednice dobio "mercedes" kao poklon za penziju.

Poslednjih godina pretnje su dobili ili su fizički napadnuti brojni novinari, a pored napada zbog izveštavanja o političkoj korupciji, razlog je često bio to što su, prema mišljenju konzervativnih muslimana, navodno kršili verske vrednosti ili tradiciju.

Politikolog, novinar i dobitnica nekoliko novinarskih nagrada u SAD Arbana Džara istražuje islamsku radikalizaciju na Balkanu.

"Islam na Kosovu je liberalan i, da tako kažem, prozapadni. Pa čak ga i u tako blagom obliku malo ko u zemlji praktikuje, a ni vera se ne stavlja iznad identiteta ljudi. To je u jasnoj suprotnosti s nekim zemljama Bliskog istoka, gde vera nije kultura, već ideologija", kaže Džara.

Uprkos tome, Arbana Džara iza kampanje protiv Krasnićija naslućuje opasan fenomen.

"Od kraja rata 1999. radikalni islamski pokreti prodiru na Kosovo. Oni žele da promene geopolitičku i kulturnu orijentaciju zemlje i suprotstave se multikulturalnoj i liberalnoj atmosferi i prozapadnom nasleđu. To se pretvara u pretnju kada država počne da toleriše te tendencije", istakla je Džara.

Džara je kao novinarka godinama bila izložena kampanjama mržnje i pretnjama zbog svojih izveštaja o radikalnim islamistima na Kosovu. Pored toga, vređana je, između ostalog, da je "jevrejska kurva", a u maju 2017. brutalno je napadnuta i pretučena ispred svoje kuće u Prištini, navodi nemački list.

Nekoliko meseci kasnije napustila je "Kosovo" nakon što je saznala da se na nju sprema atentat.

Još uvek nije jasno ko ju je napao 2017. godine.

Procenjuje se, naime, da se 400 građana Kosova pridružilo "Islamskoj državi" na Bliskom istoku.

Povratnici su u nekim slučajevima osuđivani na duge zatvorske kazne ili stavljani pod nadzor.

S druge strane pak, vlasti često ostaju neaktivne, navodi se u tekstu nemačkog lista.

image