Srbija i Balkan

Kovačevski dočekao Eskobara: Značajan susret za Severnu Makedoniju

Uoči Eskobarove posete, premijer Kovačevski je juče najavio da će on i američki zvaničnik razgovarati o nacionalnim, bilateralnim i regionalnim pitanjima od interesa za Severnu Makedoniju
Kovačevski dočekao Eskobara: Značajan susret za Severnu Makedonijuwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - CNP/Consolidated News Photos

Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nastavlja danas posetu Severnoj Makedoniji sastancima sa premijerom Dmitrom Kovačevskim i liderom opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Kovačevski, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i zamenik premijera Bojan Maričić imali su juče uveče radnu večeru sa ambasadorkom SAD Angelom Ageler i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnmi predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, a usledila je nakon početka parlamentarne procedure za usvajanje ustavnih amandmana za uključivanje Bugara u Ustav kao uslov da Severna Makedonija održi drugu međuvladinu sednicu i nastavi pregovore sa Evropskom unijom.

Eskobar se juče sreo sa predsednikom Stevom Pendarovskim, a kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, izraženo je očekivanje zvaničnog Vašingtona da će Severna Makedonija nastaviti put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Na sastanku je potvrđena podrška SAD evropskim aspiracijama naše zemlje i razgovarano o narednim koracima koje Severna Makedonija treba da preduzme kako bi napredovala u procesu evropskih integracija, kao i o situaciji u širem regionu, u kontekstu 'ruske agresije na Ukrajinu'", saopšteno je iz kabineta predsednika.

Uoči Eskobarove posete, premijer Kovačevski je juče najavio da će on i američki zvaničnik razgovarati o nacionalnim, bilateralnim i regionalnim pitanjima od interesa za Severnu Makedoniju.

Kovačevski je rekao da su ustavni amandmani izuzetno važna odluka za budućnost zemlje, koja je pred poslanicima i koja ne zadire ni u jedno pitanje identiteta makedonskog naroda.

image