Srbija i Balkan

KBS bi da vršlja po severu KiM i bez dozvole Kfora; Petković: Šta je sa NATO garancijama?

Kurtijev ministar računa da će zabrana biti ukinuta nakon "stvaranja novih uslova i novih političkih napora"
KBS bi da vršlja po severu KiM i bez dozvole Kfora; Petković: Šta je sa NATO garancijama?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Novi Kurtijev ministar odbrane Ejup Maćedonci očekuje da će takozvane Kosovske bezbednosne snage (KBS) i bez saglasnosti KFOR-a uskoro moći da vršljaju na severu Kosova i Metohije, što srpska strana, razumljivo, doživljava kao "otvorenu pretnju".

Maćedonci se, kaže, nada da će dosadašnja zabrana biti ukinuta nakon "stvaranja novih uslova i novih političkih napora", i ističe da je "sever deo Kosova".

"KBS će biti spremne da brane teritoriju zemlje kada to postane neophodno", zapretio je ministar koji se tokom intervjua pohvalio i da je svojevremeno bio član OVK, kojoj je pristupio sa 19 godina.

Njegova retorika zato i čudi, jer je, kako kaže, osnova svega bila OVK, koja je i bila jedna od faza koje su ga "oblikovale".

Da se, u trenutku dok Maćedoncijev šef Aljbin Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i provocira na severu KiM, ova izjava ne može shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja, uveren je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

Takve opasne poruke, ratnički pokliči i zveckanje oružjem srpskom narodu na severu KiM, saopštila je Kancelarija, niti idu u pravcu preko potrebne deeskalacije, niti u pravcu mirnog i održivog rešenja, već podižu tenzije i unose nemir među srpski narod preteći da destabilizuju čitav region.

"Podsećamo tzv. ministra ratne prošlosti da dobro prouči sve garancije koje postoje, a na osnovu kojih nikada nikakve kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever pokrajine. To su, ne samo garancije iz 2013. godine, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, već i garancije koje je 28. decembra prošle godine NATO dao da KBS ne mogu na sever bez njihove saglasnosti", rekao je Petković.

On ističe da se Maćedonci jasno deklarisao kao "ratni huškač i ratni ministar", što dokazuje i porukom da su KBS naslednik zločinačke UČK koja je i od strane međunarodnih predstavnika proglašena terorističkom organizacijom.

Jedna takva formacija, poručio je Petković, nema šta da traži u srpskim sredinama na KiM, jer srpski narod nije, niti će ikada zaboraviti sva "zlodela, stradanja i patnje koje je pretrpeo od strane terorista UČK kojima se i u Hagu sudi za monstruozne ratne zločine".

"Takva opasna izjava dolazi nakon Kurtijeve poruke da je i kosovska policija naslednik tzv. UČK, što jasno pokazuje kakvim bi zločinačkim metodama Kurti i njegovi posilni voleli da pokore sever naše južne pokrajine. Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove", zaključio je Petković, podsećajući na Maćedoncijevu priču o navodnim srpskim vojnim bazama u blizini KiM koje KBS "drži budnim".

O povratku takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever nedavno je govorio i član Pokreta Samoopredeljenja i politički savetnik ministra zdravlja takozvanog Kosova Arbena Vitije, Ezgon Azemi.

"Vreme je da se KBS pošalje na sever zemlje", napisao je Azemi na Fejsbuku.

Istog tog dana i Kurti je govorio na istu temu.

"Pre deceniju, bivši premijer Hašim Tači poslao je jednostrano opredeljenje bivšem generalnom sekretaru NATO Rasmusenu, gde kaže da Kosovske bezbednosne snage neće preći reku Ibar i od 2013. nemamo vojsku na severu Kosova zbog toga. Shodno tome, NATO, odnosno Kfor je vojska Kosova na severu Kosova i čuva granicu", rekao je Kurti.

image