Srbija i Balkan

Dačić sa šefom Kancelarije Saveta Evrope: Prijem Prištine u SE neprihvatljiv

Komitet ministara Saveta Evrope, na ambasadorskom nivou, doneo je odluku o prihvatanju aplikacije "Kosova" za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji
Dačić sa šefom Kancelarije Saveta Evrope: Prijem Prištine u SE neprihvatljiv© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijasom Flesenkemperom, koji završava mandat 31. avgusta i tom prilikom je ponovio stavove Srbije po pitanju neprihvatljivosti zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Dačić je izrazio zahvalnost Flesenkemperu na svemu postignutom u okviru mandata šefa Kancelarije SE u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istakao je značaj podrške koju nam SE već dve decenije pruža u reformskom procesu, na putu ka našem punopravnom članstvu u EU, kroz podršku i saradnju na poljima vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Tokom susreta Flesenkemper je zahvalio na saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, koju je ocenio kao veoma uspešnu.

Istakao je da je Republika Srbija uradila puno važnih stvari uz podršku Saveta Evrope, kao i da je Srbija prepoznata kao veoma aktivna i važna država članica Saveta Evrope.

Izraženo je obostrano očekivanje da će se dosadašnja uspešna saradnja nastaviti i sa sledećim šefom Kancelarije u Beogradu.

Da podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope, na ambasadorskom nivou, doneo je odluku o prihvatanju aplikacije "Kosova" za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Na sastanku predstavnika 46 država članica Saveta Evrope, 33 zemlje, što je više od propisanog uslova dvotrećinske većine, glasale su za odluku o prihvatanju kosovskog zahteva i time je pokrenut proces pristupanja Savetu Evrope.

Nakon što je aplikacija tzv. Kosova prihvaćena 24. aprila u Strazburu tokom vanrednog zasedanja, uprkos tome što nije članica Ujedinjenih nacija i većina zemalja u UN ga ne priznaje, proces odlučivanja se seli u Parlamentarnu skupštinu u drugu i najdužu fazu u proceduri prijema.

Prema standardnom vremenskom okviru, priprema izveštaja i debate u tom telu, pre nego što dođe do završnog glasanja oko preporuke za članstvo, mogu trajati i nekoliko godina. To verovatno i treba očekivati, ako je suditi prema glasanju u prvoj instanci, kada je protiv prijema tzv. Kosova bilo sedam država, uključujući i Srbiju.

image