RSE: Sud BiH primio dopunjenu optužnicu protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali je Sud 18. avgusta vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak 24. avgusta primio iz državnog Tužilaštva dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj pravosudnoj instituciji.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić terete se za sporno krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali je Sud 18. avgusta vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu.

O daljoj sudbini optužnice će biti odlučeno u zakonski propisanom roku.

Optužnica je usledila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, nakon čega su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u toj publikaciji, a time ni poštovati u tom entitetu, kao i da se u RS više neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Samozvani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je odlukama od 1. jula poništio oba zakona i pokušao da nametne izmene Krivičnog zakona BiH. Tim izmenama on je kriminalizovano nepoštovanje i nesprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je ranije da će nastaviti da se pravno i politički bori i da će, kako kaže, ostati neposlušan sve dok neizabrani i nelegitimni Kristijan Šmit ne ode iz BiH.

"Šmit neovlašćeno nameće zakone, a muslimanski sudovi i tužioci jedva su dočekali da procesuiraju Milorada Dodika, jer sam neposlušan. A ja im kažem da ću se boriti pravno i politički i ostati neposlušan, dok god on ne ode. On ima svoj politički mandat i svojih 50.000 evra mesečno, ali ja imam svoj život i svoj narod na prostoru Republike Srpske i odatle otići neću", poručio je Dodik.