Božoviću ponovo zabranjen ulazak u Crnu Goru; Mandić za RT Balkan: Ovo je skandal!

Ovo je prvorazredni skandal, videli ste presudu Upravnog suda i odluku MUP-a Crne Gore kojima mi se dozvoljava ulazak u Crnu Goru, rekao je bivši ambasador Srbije u Podgorici

Samo dan nakon što je bivšem ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, Vladimiru Božoviću ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, on je danas vraćen sa graničnog prelaza Ranče.

Da mu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, Božović je potvrdio Portalu RTCG.

Zabrana je nastupila uprkos odluci Upravnog suda i MUP-a da mu se omogući ulazak u Crnu Goru.

U telefonskoj izjavi Božović je rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore.

"Ovo je prvorazredni skandal, videli ste presudu Upravnog suda i odluku MUP-a Crne Gore kojima mi se dozvoljava ulazak u Crnu Goru. Ja sam zbog toga i odlučio da danas ponovo dođem, ali na graničnom prelazu Ranče, ponovo mi je uručeno rešenje o zabrani ulaska. Posebno je neverovatno da se ovo dešava uprkos uveravanjima premijera i ministara u Crnoj Gori da će mi se omogućiti sloboda kretanja i zaista nemam reči i ne znam šta više da kažem", poručio je Božović.

Slučaj Jovane Marović

Ranije je Jovani Marović, bivšoj vicepremijerki Crne Gore, zabranjen ulazak u Srbiju.

Ona se požalila da joj je ulazak odbijen zbog "zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana".

Ubrzo je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je tim povodom zamolio MUP i BIA da "puste bivše ministre kada dolaze da obavljaju protivpravne radnje, na primer da zauzimaju autoputeve". 

Crnogorski premijer Dritan Abazović takođe je upitan zašto se nije oglasio povodom odbijanja ulaska u Srbiju Jovani Marović, a on je podsetio da se oglasilo nadležno Ministarstvo spoljnih poslova, kojim on rukovodi.

"Preduzeli smo mere, obavešten je otpravnik poslova u Beogradu, oni su pomogli gospođi Marović koliko su mogli. Treba to institucionalno da rešavamo, lične relacije treba ostaviti izvan onoga što je naša profesionalna aktivnost", dodao je.

Kazao je da mu je žao zbog nastale situacije, ali da ne zna kakve to veze ima sa Crnom Gorom.

"Kod nas su svi dobrodošli, bilo kao turisti, poslovno, privatno... Neko drugi misli da treba da vodi drugu politiku. Ne znam kako možemo specijalno tu da nešto uradimo", rekao je premijer.

Kazao je kako ne misli da treba da se čuje sa svakim građaninom koji ima problem.

"Prepustio bih ovo institucijama. Otpravnik je dobio zadatak da se čuje sa njom, da pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti i da se to odradilo".

Mandić: Crna Gora od 2006. antisrpska država

Predsednik Nove srpske demokratije Anrija Mandić rekao je za RT Balkan da je odluka Crne Gore da vrati Božovića, "rođenog Nikšićanina" sa granice, strašna i neverovatna.

"Doneta je presuda Upravnog suda o MUP Crne Gore mu je dozvolio ulaz, prosto skandalozno. Mi znamo da je Crna Gora od 2006. godine suštinski postavljena kao antisrpska država, ali da će biti u ovom obimu, brutalno je, nemaju srama", rekao je Mandić.

On je za naš portal kazao da će posle konsultacija sa Božovićem preduzeti određene korake.

Ujedno je podsetio da je crnogorska policija zabranila ulazak u crnogorsku državu bivšim rukometnim reprezentativcima Srbije Vladimiru Mandiću i Danetu Šijanu, kao i biznismenu Bratislavu Braci Stoiljkoviću.