Srbija i Balkan

EU žali zbog kriminalizacije klevete u RS

Evropska unija je zabrinuta kako će se novi propisi odraziti na slobodu izražavanja
EU žali zbog kriminalizacije klevete u RS© Carl Court/Getty Images

Evropska unija je "izrazila žaljenje" zbog stupanja na snagu izmena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se uvode krivične kazne za klevetu.

Kako je navedeno u saopštenju, koje je izdao portpraol EU Peter Stano, ove zakonske promene nameću nepotrebna i nesrazmerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

 "Zakon ozbiljno utiče na okruženje civilnog društva i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. To je za žaljenje i neosporan je korak unazad u zaštiti osnovnih prava", naglašava se u saopštenju koje ne može da ne zvuči licemerno, s obzirom na to da ga je pisala ista ona EU u kojoj se zabranjuje rad ruskih televizijskih kanala i sankcioniše ih.

Za Evropsku uniju, zakon koji je donet u Republici Srpskoj, u suprotnosti  je "sa očekivanjima koja su pratila dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU" i, kako kažu, suprotan je interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u Republici Srpskoj.

U saopštenju se naglašava da EU očekuje od svih nivoa vlasti da konstruktivno rade na rešavanju ključnih prioriteta iz "Mišljenja Evropske komisije", koji su neophodni da bi Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Očekuje se, naglašavaju, da BiH garantuje slobode izražavanja i medija i zaštitu novinara, odnosno istu onu slobodu koju sama EU proizvoljno suspenduje kad joj tako odgovara.

 "EU je posvećena podršci medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska", zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je 18.avgusta Ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

image