Božović za RT Balkan: Osećam se loše jer me nisu pustili u roditeljski zagrljaj

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori kaže da se, pošto mu je zabranjen ulazak u zemlju, čuo sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, liderom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem, predsednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem

Neposredno posle uručenja nove zabrane ulaska u Crnu Goru bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović za RT Balkan je rekao da se oseća loše jer ne može da uđe u zemlju u kojoj je rođen, u kojoj je podignut i koju voli.

"Roditelji su me čekali da me zagrle, bolestan otac od 89 i majka od 85 godina. Stvarno je skandalozna ta odluka, koja se nažalost ponavlja, i to iako su Upravni sud i MUP doneli rešenje da mogu da uđem u zemlju", kaže političar za RT Balkan.

Naš sagovornik dodaje da se, nakon što mu je zabranjen ulazak u zemlju, čuo sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, liderom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem, predsednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

"Zvao me je i premijer Crne Gore Dritan Abazović. Od njega sam dobijao uveravanja da mogu da se neometano krećem, te da će učiniti sve da učini da se poštuju odluke državnih institucija", objasnio je Božović.

Prema njegovim rečima, već su preduzeti naredni koraci u saradnji sa advokatom.

"Advokat će kontaktirati upravu policije i druge nadležne, kako bismo videli šta je razlog ovog skandala, jer zaista ne mogu da pretpostavim šta je posredi. Nadam se da će se sve rešiti do ponedeljka, najkasnije utorka", navodi on i naglašava da ne veruje da je u pitanju reciprocitetna mera zbog zabrane ulaska vicepremijerke Crne Gore Jovane Marović u Srbiju.

Svaki slučaj je poseban i mislim da nema nikakve veze sa njom, zaključio je Vladimir Božović.

Predsednik Nove srpske demokratije Anrija Mandić rekao je za RT Balkan da je odluka Crne Gore da vrati Božovića, "rođenog Nikšićanina" sa granice, strašna i neverovatna.

"Doneta je presuda Upravnog suda o MUP Crne Gore mu je dozvolio ulaz, prosto skandalozno. Mi znamo da je Crna Gora od 2006. godine suštinski postavljena kao antisrpska država, ali da će biti u ovom obimu, brutalno je, nemaju srama", rekao je Mandić.

On je za RT Balkan kazao da će posle konsultacija sa Božovićem preduzeti određene korake.

Ujedno je podsetio da je crnogorska policija zabranila ulazak u crnogorsku državu bivšim rukometnim reprezentativcima Srbije Vladimiru Mandiću i Danetu Šijanu, kao i biznismenu Bratislavu Braci Stoiljkoviću.

Dačić: Srbija ukinula sve zabrane za ulazak u zemlju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da današnja ponovna zabrana ulaska u Crnu Goru Vladimiru Božoviću, doskorašnjem ambasadoru Srbije u toj zemlji, predstavlja skandal nad skandalima i pokazuje da Crna Gora ne želi normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Dačić je rekao da je Božović krenuo da poseti roditelje koji žive u Crnoj Gori, posle odluke Upravnog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova, kojim je poništeno prethodno rešenje, i uveravanja da nema više prepreka za njegov ulazak u Crnu Goru.

"O tome sam lično razgovarao sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Dritanom Abazovićem, kao što je predsednik Aleksandar Vučić insistirao na tome u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem. Crnogorski organi današnjom novom zabranom pokazuju da ne poštuju odluke njihovih organa, kao i da im nije stalo do normalizacije odnosa sa Srbijom", poručio je Dačić za Tanjug.

Dodao je da je, s druge strane, Srbija, na predlog predsednika Vučića ukinula sve zabrane ulaska u Srbiju za građane Crne Gore.

"Posle takve odluke crnogorskih organa, ne vidim razlog da nam se uopšte obraćaju ako dođe do odgovarajućih odluka Srbije. Tražimo hitno objašnjenje te odluke i poštovanje odluka njihovih pravosudnih i policijskih organa. Time će se pokazati da li Crna Gora zaista želi normalizaciju odnosa ili ne", istakao je Dačić.

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović vraćen je danas sa graničnog prelaza Ranče i nije mu dozvoljen ulazak u Crnu Goru, iako mu je crnogorski MUP ranije ove nedelje ukinuo zabranu ulaska.

Božović je u telefonskoj izjavi za Portal RTCG rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore i ocenio da je taj postupak "prvorazredni skandal".

Ranije je MUP Crne Gore saopštio da je poništilo odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u tu državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću.