Srbija i Balkan

Da li žena koja je branila Nasera Orića može biti nepristrasni sudija u Dodikovom slučaju?

Na zahtev predsednika Republike Srpske Milorada Dodika njegovi advokati uložili su predlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović koja je svojim radom dokazala animozitet prema svemu srpskom, zbog sumnje da je pristrasna
Da li žena koja je branila Nasera Orića može biti nepristrasni sudija u Dodikovom slučaju?© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Sudija Jasmina Ćosić Dedović čije je izuzeće tražio Milorad Dodik, ne samo da je bila član Tužilaštva u Hagu u slučaju protiv generala Ratka Mladića, već je bila u advokatskom timu Nasera Orića pod čijom komandom su bošnjačke paravojne formacije masakrirale Srbe u BiH, a jedna je i od "zaslužnih" što je Elfeta Veselji za surovo ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića osuđena na sramno malu kaznu, a Sakib Halilović je za isto zlodelo oslobođen.

"Veoma je jasno da određivanje sudije za prethodno saslušanje koja odlučuje o potvrđivanju optužnice, dotične Jasmine Ćosić Dedović, u stvari znači da se postavljaju kadrovi koji treba da sprovedu politiku međunarodne zajednice, a to je uklanjanje Milorada Dodika sa političke scene sa ciljem stvaranja unitarne BiH", kaže za RT Balkan Milorad Kojić, bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim rečima, Ćosić Dedović je imala obavezu da traži svoje izuzeće, obzirom da se Milorad Dodik javno usprotivio njenom imenovanju na poziciju u Međunarodnom krivičnom sudu, te iz tog razloga ona ne može biti nepristrasna.

"Ona ima potrebu da se, s obzirom da tada nije imenovana, osveti predsedniku Dodiku. Dakle nije slučajnost da se baš ona postavi za sudiju koja odlučuje o optužnici, a ako tome dodamo još da je bila u timu odbrane Nasera Orića i da je u prvostepenom postupku oslobodila Sakiba Halilovića za brutalno ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića, jasno govori da srbomrsci treba da vode ovaj proces", rekao je Milorad Kojić.

Poslanik SNSD smatra da je potrebno da se protiv nje odmah pokrene disciplinski postupak, s obzirom da se nije sama izuzela i na taj način ugrozila integritet pravosuđa, "koji da budemo jasni kada je u pitanju pravosuđe na nivou BiH i ne postoji".

"Ali kako da postoji integritet nečeg što je neustavno i pravosuđa koje je u raljama međunarodne zajednice za sprovođenje njihovih interesa ne samo u BiH već i u čitavom regionu. Karte su se otkrile i pokazali su šta žele, ali gospodo neće vam uspeti", poručio je Kojić.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić za RT Balkan kaže da zahtev za izuzeće Jasmine Ćosić Dedović mora biti usvojen, jer je reč o osobi koja je u prošlosti nedvosmisleno stala na stranu rušitelja Republike Srpske, na stranu ubica srpskog naroda u Podrinju, učestvovala je u oslobađanju Nasera Orića, što je za nas dovoljan dokaz o kakvom karakteru i o kakvoj personi je reč.

Znamo i njenu ulogu u nagradi Elfeti Veselji za ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića, jer presuda ženi monstrumu je ništa drugo do nagrada, dodao je on.

"Imamo li u vidu da je bila u timu tužilaca u procesu protiv generala Ratka Mladića, niko u Republici Srpskoj ne može da ne posumnja u njene namere. Namere su joj jasne - satanizacija Republike Srpske, satanizacija funkcije predsednika Republike Srpske ali i želja da se tako povampirena ponovo naruga porodicama ubijenih Srba Podrinja ali i cele Republike Srpske", kaže Kojić.

Očigledno da Ćosić Dedović misli da će uz pomoć Šmita i američke ambasade, ukoliko potvrdi optužnicu zauzvrat dobiti unapređenje u sudu BiH, dodao je on.

Da li se ona sprema da sada položi ispit na temu "Rušenje Republike Srpske" jer je svoj pripravnički rad obavljala u kancelariji tadašnjeg Visokog predstavnika za Bih, zapitao je Branimir Kojić.

"Ona očigledno ne zna da je Šmit ovde turistički i da joj on ne može pomoći ako montira optužnice i radi po njegovoj naredbi. Nalogodavci ove optužnice su znali da je ona željna revanšizma jer se Dodik protivio njenom imenovanju za sudiju u Hagu, pa su joj dali priliku za osvetu, što je ona oberučke prihvatila", dodao je Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Dok god ovakve osobe budu zaposlene u sudu BiH ova zemlja nema budućnost, dok god političko Sarajevo ali i zapadne ambasade ne budu koristili sud za obračun sa srpskim narodom i Republikom Srpskom ovde neće biti mira, suživota ni budućnosti.

Znamo da je Sud BiH snajpersko gnezdo zapadnih ambasada iz kojeg pucaju po Republici Srpskoj ali i svakom Srbinu, zaključio je Branimir Kojić.

image