Srbija i Balkan

DNS: Srpska i Srbi neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike

Pozivanjem na Protokol 12, koji većina zemalja nije ratifikovala, vrši se atak na dejtonsku strukturu BiH i njeno unutrašnje uređenje", rekao je predsednik DNS-a Nenad Nešić komentarišući navode federalnih medija da je Evropski sud za ljudska prava "pozitivno odgovorio na apelaciju Slavena Kovačevića"
DNS: Srpska i Srbi neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima, rekao je predsednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić komentarišući navode federalnih medija da je Evropski sud za ljudska prava "pozitivno odgovorio na apelaciju Slavena Kovačevića".

Nešić je rekao da, nakon što su potpuno majorizovali Hrvate i izabrali im lažnog člana Predsedništva BiH, građanski unitaristi isti scenario pripremaju i Srbima.

"Ukoliko je tačno da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, po apelaciji savetnika Željka Komšića - Slavena Kovačevića, utvrdio da su ugrožena njegova prava, jer ne može birati sve članove Predsedništva i indirektno Doma naroda PS BiH, onda je jasna intencija da se pod plaštom građanskog majorizuju i Srbi i da se i njima biraju predstavnici. Pozivanjem na Protokol 12, koji većina zemalja nije ratifikovala, vrši se atak na dejtonsku strukturu BiH i njeno unutrašnje uređenje", naveo je Nešić, saopšteno je iz DNS-a.

Nešić je poručio da Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike i BiH i da neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima.

"Nijedan odgovoran i pametan čovek nikada neće zadirati u nacionalno biće drugih i većinsku volju drugih kolektiviteta. Kakav čovek moraš biti da te ne prihvata tvoj narod, a ti onda tužakaš svoj narod ne bi li bio nametnut voljom drugih naroda!? Neka znaju razni Slaveni Kovačevići - Republika Srpska je večna, a likovi poput njih prolazni. BiH ima onoliko koliko se svi u njoj osećaju komotno i ravnopravno, a ugrožavanje volje 1,2 miliona Srba iz Republike Srpske ne pruža takve osećaje - rekao je Nešić.

Dodao je da očekuje da će sve partije iz Republike Srpske imati isti stav i da će pokazati nacionalno jedinstvo braneći pravo Republike Srpske da bira svog člana Predsedništva BiH.

image