Nedeljnik NIN u tišini promenio vlasnika

Rešenje o promeni vlasništva upisano je u Agenciju za privredne registre 23. avgusta 2023. godine; detalji ove neobične transakacije ostaju tajna

Kompanija "Ringier Srbija" više nije vlasnik nedeljnika NIN.

Prema podacima Agencije za privredne registre, novi vlasnik je Jelena Drakulić Petrović, koja je inače direktorka "Ringier Srbija".

Promena vlasničke strukture NIN-a prošla je bez prethodne najave i obaveštavanja javnosti o tome šta se dešava u srpskom nedeljniku. Rešenje o promeni vlasništva samo je upisano u Agenciju za privredne registe 23. avgusta 2023. godine. NIN je bio u vlasništvu "Ringiera" od 2009. godine.

Kompanija "Ringier Srbija" je posle objave medija da je vlasništvo NIN-a preneto na generalnu direktorku "Ringiera" u saopštenju potvrdila tu informaciju. 

"Ringier Srbija d.o.o Beograd-Stari grad, kompanija u stopostotnom vlasništvu švajcarske 'Ringier AG' i glavni akcionar medijske kuće NIN od 2009. godine i izdavač nedeljnika NIN sa zadovoljstvom objavljuje prenos celokupnog vlasničkog udela u NIN-u d.o.o. generalnoj direktorki 'Ringier Srbija d.o.o.' Jeleni Drakulić Petrović", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, transakcija je već završena, što znači nesmetan prenos vlasništva.

"Obe strane su se međusobno dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela", kažu iz kompanije.

NIN (Nedeljne informativne novine), najstarije su nedeljne novine na Balkanu koje je osnovala grupa intelektualaca 26. januara 1935. godine. U saopštenju se navodi da su devet decenija kasnije, Nedeljne informativne novine lider na tržištu društveno-političkih časopisa u Srbiji. Ono što je dodatna vrednost ovog medijskog brenda je NIN-ova nagrada kritike za roman godine, ustanovljena 1954. godine, koja se dodeljuje najplodnijim piscima i koja je bila i ostala značajan događaj u književnoj kulturi.

Mark Valder, generalni direktor "Ringier grupe" izjavio je da su uvereni "da NIN pod vođstvom Jelene Drakulić Petrović ima budućnost koja obećava".

"Svojim dugogodišnjim uspešnim iskustvom u medijskom poslovanju, ona će nastaviti uspešan razvoj renomiranog NIN-a", dodao je Mark Valder.

Jelena Drakulić Petrović je saopštila da "fokus ostaje na uspešnom profesionalnom poslovanju".

"Čast mi je da preuzmem NIN – respektabilni list za politička, društvena i kulturna pitanja, posle 20 godina profesionalnog angažmana u okviru 'Ringiera'. Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje. Moj fokus i dalje ostaje na uspešnom profesionalnom poslovanju 'Ringier Srbija', koji ove godine obeležava 27 godina u našoj zemlji", navela je Drakulić Petrović, generalna direktorka "Ringier Srbija" i novi vlasnik NIN-a.

Novinari nedeljnika NIN nisu obavešteni o promeni vlasništva nad listom, niti su bili informisani o toku pregovora, a nejasno je i ko je vlasnik prostorija nedeljnika u Cetinjskoj ulici u centru Beograda.

Ostaje da se vidi šta stoji iza ove prilično neobične poslovne transakcije.