Ko je ovde nervozan? Kurti: Srbija je užasnuta jer smo sada u mnogo boljoj poziciji

Aljbin Kurti kaže da Srbija ne želi da se konstruktivno angažuje u dijalogu i da je izabrala ovaj put

Aljbin Kurti, premijer tzv. Kosova je, komentarišući pregovarački proces Beograda i Prištine, rekao da je "Beograd sve nervozniji". 

"Mogu da kažem da je dijalog što se mene tiče principijelan, ravnopravan, simetričan i da se razgovara o odnosu 'Kosova' i Srbije, koja je sada užasnuta, jer 'Kosovo' više nije tema kakva je bila u proteklih deset godina. Mi smo u mnogo povoljnijoj poziciji, a to čini Beograd nervoznijim", rekao je Kurti. 

Govoreći o nervozi Beograda, on se osvrnuo na šefa srpske diplomatije Ivicu Dačić.

"Evo, vidite bivšeg portparola Miloševićeve stranke, kako nastavlja mentalitet i stav svog bivšeg šefa", rekao je Kurti.

Danas ranije, Ivica Dačić je rekao da mu je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao da je svima u Evropi preko glave Aljbina Kurtija, a da su svesni da je Beograd konstruktivan.

Podsetimo, predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da se povuku iz institucija takozvanog Kosova zbog toga što prištinske institucije krše Briselski sporazum. Ostavke su danas podneli gradonačelnici četiri severne opštine: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kao i odbornici iz redova Srpske liste. 

Srpski policajci takođe su podneli ostavke i razdužili uniforme. Dok su ostavke najavile i srpske sudije i tužioci na severu.