Brnabić odgovorila Kurtiju: Nema dve države, Srbija i Kosovo i Metohija su jedna država

Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet, rekla je premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da su za nju Srbija i Kosovo i Metohija jedna država, a da je tzv. Kosovo nepriznato i da ga ne priznaju ni Ujedinjene nacije.

Ona je to rekla na Bledskom strateškom forumu o Zapadnom Balkanu nakon što je Kurti izjavio da je "Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava" i nakon što je pričao o evropskim integracijama tzv. Kosova, posle čega je moderator upitao premijerku Srbije šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Nešto da razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili", rekla je Brnabić.

Ona je precizirala da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

"Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciji odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam, 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti.

"Mi živimo za mir i stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", zaključila je Brnabić na panelu.

Kurti priča ono što Albanci na "Kosovu" žele da čuju

Na konstataciju premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da se raspoloženje o priznanju "Kosova" menja, premijerka je navela da on priča ono što Albanci na "Kosovu" žele da čuju.

"To je daleko od realnosti, kada Kurti kaže da je 'Kosovo' uspešna priča, ja bih vam dala samo jedan podatak: 23 godine nakon oružanog sukoba na KiM, po podacima UNHCR, 'Kosovo' ostaje region sa najmanje povratnika od svih postkonfliktnih područja na svetu", ocenila je Brnabić i istakla da se na teritoriju KiM u 23 godine od konflikta vratilo samo 1,89 odsto ljudi.

Na Kurtijevu izjavu da je tzv. Kosovo "svetionik vladavine prava", Brnabić podseća da se na šestoro Srba pucalo od početka godine na KiM i da nije podignuta istraga.

"Drugi primer je, da imate Albanca koji je pripadnik KBS koji je upucao jedanaestogodišnjeg dečaka i mladića (23) na Božić i oni su na slobodi, a Srbin je za 'ilegalnu gradnju' u pritvoru 21 mesec", kazala je premijerka.

Premijerka ističe da je Nemačka jedan od najvećih proponenata nezavisnosti "Kosova", navodi da je čak i Saracin rekao da nešto mora da se promeni, jer Srbi na KiM "užasno pate".

"Kurti to ne želi da čuje, ja se nadam da će ipak EU uspeti da dopre do njega, jer Srbi na 'Kosovu' ne uživaju ni minimum ljudskih prava", istakla je Brnabić. 

Brnabić učestvuje na 18. Bledskom strateškom forumu koji okuplja sve lidere Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela, kao i premijera Slovenije Roberta Goluba.

Stalno pomeraju stative gola u koji treba da zabijete loptu

Evropska unija traži od Srbije da se uskladi sa njenom spoljnom politikom, iako je to predviđeno tek onda kada neka zemlja postane članica EU, precizirala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje zašto misli da je opala zainteresovanost građana da Srbija uđe u Evropsku uniju, premijerka navodi da je to zato što sam proces traje veoma dugo.

"Stalno se pomeraju stative gola u koji treba da zabijete loptu, to zaista frustrira ljude i mislim da svi naši građani vide šta se dešava u regionu, videli su čak i kako je prošla Severna Makedonija", kazala je premijerka tokom izjava za medije u okviru Bledskog strateškog foruma.

Međutim, kako je istakla i na panelu, smatra da je EU ipak najbolje mesto za Srbiju.