Crnogorska izborna matematika: Sad se pitaju Joković i Zenka, ili možda SD?

Iako je Spajić u subotu uveče rekao da ima 44 poslanika, čak je i nabrojao partije i koalicije koje će ga podržati, situacija je posle otkazivanja poslušnosti dvoje njegovih poslanika, ostavke trećeg, nerazjašnjenog stanja među koalicionim partnerima, daleko od sigurne

Milojko Spajić, mandatar za sastav nove, 44. po redu vlade Crne Gore u subotu kasno uveče samouvereno je izjavio da ima 44 sigurna poslanika, te da nova crnogorska vlada samo što nije formirana.

Jutros u 10 sati, Spajić je, i to pod uslovom da je u njegovoj izbornoj koaliciji sve u najboljem redu, da mu dvoje poslanika nije otkazalo poslušnost, da su svi interesi namireni, svi poslanici zadovoljni, da je stranačka disciplina pod konac, već imao većinu od samo 43 poslanika jer je u međuvremenu, Tihomir Dragaš iz njegovog "Pokreta Evropa sad" podneo ostavku na mesto poslanika.

Dragaš je za "zainteresovanu javnost koju interesuju detalji" naveo da je ovo učinio "zbog radnog angažmana u Dojče Telekomu" te da se zbog toga "na potreban način ne može posvetiti stranačkoj funkciji".

"Zainteresovana javnost", međutim, nije do kraja zadovoljna odgovorom. Pitaju danas iz Podgorice, legitimno kažu, kako je to Dragaš tek jutros, dva dana posle subotnjeg Glavnog odbora i odluke sa kim će PES u vladu, zaključio da se "na potreban način ne može posvetiti stranačkoj funkciji", odnosno kako do istog zaključka nije došao koji dan ranije.

Spajić je u subotu uveče govoreći o većini od 44 poslanika precizirao samo tek da je to "ona većina koja ga je podržala za mandatara – Demokrate, Socijalistička narodna partija, BS, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, PES i albanske partije, uključujući i Demokratsku uniju Albanaca koja je bila na listi Demokrtske partije socijalista".

I, dok će Spajić, kao lider "Pokreta Evropa sad" lako rešiti pitanje Dragaševog mandata, odnosno naći zamenu, druga pitanja kuljaju jedno za drugim i teško komplikuju i onako komplikovanu situaciju oko sastavljanja nove parlamentarne većine.

Naime, i medijski javni servis Crne Gore, RTCG čitavo jutro sa naslovne strane portala, velikim naslovom sugeriše da je "nakon Ujedinjene CG, upitna podrška još nekih poslanika sa liste PES-a".

Nezavanične informacije ovog portala govore naime da na sednici Glavnog odbora PES-a "makar dvoje poslanika nijesu podržali aktuelnog mandatara" te da "više detalja nije poznato".

"Ujedinjena CG je najavila da neće dati podršku, a ostaje da se vidi kako će da reaguju poslanici iz Civisa i Alternative", navodi su u tekstu na portalu RTCG.

Po sadašnjem stanju, tvrde u RTCG, deo nove vlade Crne Gore uz Evropa sad mogli bi biti Demokratska Crna Gora, stranke manje brojnih naroda, tj. BS, HGI, Albnaski forum, Albanska alijansa.

"Tu je i SNP Crne Gore. Možda i DUA čiji je lider Mehmet Zenka", navodi se u tekstu RTCG.

Politički analitičar Spasoje Tomić, komentarišući za RT Balkan trenutnu skupštinsku matematiku uveren je da mandatar Milojko Spajić trenutno funkcioniše po principu "40 mandata imam, četiri pamtim, ili 39 mandata imam, pet pamtim".

"Podsećam na novu informaciju od jutros da je poslanik PES-a Tihomir Dragaš podneo ostavku. On ne želi da bude poslanik, očigledno je da su velika trvenja u Pokretu Evropa sad. Sa druge strane, matematika je prosta, PES ima 24 mandata, koalicija Za budućnost Crne Gore 13, koalicija Hrabro se broji, Demokrate i URA još 11, što je ukupno 48 mandata. Sa četiri mandata albanskih poslanika, ili sa šest bošnjačih bilo bi 52 ili 54 mandata, ili, ukupno – skoro 60. Dakle, DPS bi ostao u debeloj opoziciji i verovatno bi počeo da se gasi. Nekom stranom faktoru, međutim, verovatno ne odgovara da se DPS gasi, jer, oni žele DPS da drže kao faktor koji uveliko može izazvati nestabilnost", kaže Tomić.

Po mišljenju našeg sagovornika, Spajić i bez URE, zbog "afere Do Kvon", ima 44 poslanika, i on ne zna "zašto ih Spajić traži na nekom drugom mestu kad ih sa svojih 24, Bečićevih 7, sa 13 poslanika ZBCG već ima".

"Posle idu pregovori sa manjinskim narodima. Kad se dogovore tri najveća subjekta, ono što ostane ide manjinama i tu se priča završava. Međutim, jasno je da neko ne želi ZBCG u vlasti i to je glavni problem. Ono što oni žele jeste da u cilju smirivanja Srba u Crnoj Gori ponude neka mesta po dubini, u diplomatiji recimo, ali to ne znači ama baš ništa. Jer, ako nemate izvršnu vlast ne možete da budete autonomni po dubini i da radite kako mislite da bi trebalo", naveo je Tomić. 

On smatra da bi pregovore u ovom trenutku trebalo vratiti na početak i krenuti sve iznova.

"Spajić nema većinu. I sa svoja 24 poslanika on ima još šest Bošnjaka, četiri Albanca, to je 34. Jutros je bila izjava gospođe Nedović iz Alternative da će glasati za vladu iako je ranije išla izjava stranke da neće podržati vladu. Pitanje je da li se ona otrgla kontroli svoje stranke, ili je u pitanju nešto drugo. To bi trebalo proveriti, jer, kad stranka tvrdi da nešto neće, a poslanik tvrdi da hoće, tu stvari postaju veoma sumnjive. Gospodin Danilović je rekao da neće glasati, imamo i raniju izjavu gospodina Pavićevića iz CIVIS-a da takođe neće glasati za vladu, tu je i Novska lista, videćemo njihov odnos. Uglavnom, smatram da Spajić nikako ne može da dobaci do 41 mandata, dvoje poslanika već mu je otkazalo poslušnost", kaže Tomić.

Za varijantu koja se takođe pominje, da Spajić do većine dođe uz pomoć SNP, Tomić podseća da su iz ove stranke već rekli da bi želeli u vladu, ali da su "pametno odigrali" kada su naveli "da ne žele da budu deo vlade koja ima tako malu podršku".

"Vladimir Joković je naučio lekciju posle ulaska u vladu sa Dritanom Abazovićem kada je izgubio masu biračkog tela. Ulazak u ovu i ovakvu vladu doveo bi ga u položaj Gorana Danilovića koji je 2016. godine ušao u tadašnju 'vladu izbornog poverenja' i tu katastrofalno izgubio biračko telo. Tako bi se dogodilo i sa SNP u situaciji da uđu u ovu vladu. Ulaskom u ovu ovakvu vladu on bi verovatno ugasio svoju stranku i na sledećim izborima ne bi prešao cenzus. Biti u vladi sa mogućnošću da njen član bude i Mehmet Zenka koji je bio na listi DPS-a je pogubno po bilo koju partiju", kaže Tomić.

Podgorički portal "Borba" još pre četiri-pet dana je, dok se nije znalo za otkazivanje poslušnosti dvoje poslanika PES-a, dok se nije znalo za stav poslanice Alternative da će podržati vladu, izneo tvrdnju da mandataru "ponestaje opcija za prekrajanje izborne volje".

Portal je tada objavio "matematiku" prema kojoj, "sa 22 poslanika (bez UCG i Alternative), sedam poslanika Demokrata i 10 poslanika manjina, Spajić ima svega 39 poslanika za svoj scenario".

"Ukoliko ga podrži barem jedan poslanik SNP i DPS preko poslanika Zenke, Spajić dolazi do 41 ili 42 poslanika. To znači da će izbor njegove vlade direktno zavisiti od volje poslanika sa DPS liste ili od SNP-a koji bi mu u tom slučaju omogućio da formira vladu na ovaj način, sa značajnim učešćem stranaka koje su na izborima podržale Đukanovića. Međutim, ukoliko CIVIS povuče svog poslanika i ostane dosledan ranije saopštenim stavovima, Spajiću će biti potrebna oba poslanika SNP-a i jedan sa liste DPS-a, a to bi najvjerovatnije bio Zenka", naveo je tada ovaj portal.

Na mogućnost da uz Zenku u opciju uđu i Socijaldemokrate, reagovao je građanski aktivista Stefan Đukić koji je rekao da bi to bila "prevara".

"To bi bila prevara sopstvenog biračkog tela i saradnja sa nekim političkim činiocima koju ni po čemu ne žele (niti bi podržali) birači, a u velikoj meri siguran sam i članstvo Pokreta Evropa sad. Takvim potezom ne bi bio ni po čemu drugačiji od onoga što je Abazović radio formirajući svoju vladu", rekao je Đukić, prenosi portal "Borba".

Jednostavna matematika sabiranja broja poslanika do 41, odnosno do većine u ovom slučaju nije nimalo jednostavna i otvara brojna pitanja. Prva nepoznanica je na koliko poslanika iz svoje partije stvarno računa Spajić imajući u vidu da je dvoje poslanika PES-a izjavilo da neće glasati za vladu i da je jedan poslanik podneo ostavku.

Nije jasno ni šta će biti sa glasom poslanice Alternative koja je uprkos stavu partije najavila glas za vladu Spajića.

Sledeća nepoznanica je stav Jokovića i kako će glasati dvoje poslanika te stranke, niti kako će Demokrate, recimo, reagovati na mogući ulazak Zenke u vladu. Nije do kraja jasno ni kako će glasati poslanik CIVIS-a, itd, itd.