Potvrđeno, Srpska pred novim udarom: Evropski sud u Strazburu objavio presudu u slučaju Kovačević

Konstitutivni narodi, smatra sud, očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, objavio je presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

U presudi se, između ostalog, navodi da je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučeno da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsedništvu Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Konstitutivni narodi, smatra sud, očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Podnosilac apelacije se žalio da, zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na poslednjim opštim izborima, koji su održani 2022. Slično, nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na poslednjim izborima za nivo Predsedništva BiH.

Šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je juče za RT Balkan da je odluka suda u Strazburu, po apelaciji Slavena Kovačevića, politička odluka u funkciji unitarizacije BiH i ukidanja Srpske.

Profesor ustavnog prava i nekadašnji član Senata Republike Srpske Milan Blagojević smatra da je u pitanju najnovija opasnost da se Dejtonski sporazum sruši iz Strazbura.