Poništavanje Dejtona, presuda Evropskog suda vodi u haos

Evropski sud se stavio iznad Ustava BiH, kaže profesor ustavnog prava Milan Blagojević

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević" predstavlja nastavak pretvaranja ovog suda u političku, odnosno kvazipolitičku instituciju koja se u kontinuitetu svrstava na jednu, unitarističku stranu u BiH.

"Na sceni je politizacija ove institucije u cilju unitarizacije, a u funkciji rušenja i nestanka Republike Srpske", istakao je Blagojević za RTRS.

Blagojević je rekao da presuda po apelaciji Slavena Kovačevića vodi u haos i nered i predstavlja klasičan primer zloupotrebe funkcije i nadležnosti.

"To je poražavajuće za pravnu nauku i struku i za svaku osudu je ponašanje u kojem sudije dozvole sebi da rade nešto što im zabranjuje Evropska konvencija o ljudskim pravima", istakao je on.

Blagojević je rekao da se Evropski sud stavio iznad Ustava BiH.

"Ovaj sud je stavio sebe u poziciju poništenja Dejtonskog sporazuma i sebe u ulogu ustavotvorca", naglasio je Blagojević.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, objavio je presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

U presudi se, između ostalog, navodi da je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučeno da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsedništvu Bosne i Hercegovine.