Srbija i Balkan

Jako nevreme pogodilo Šumadiju: Sledeći Beograd na udaru (VIDEO)

Na području Beograda se u pojedinim delovima grada očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, naveo je RHMZ
Jako nevreme pogodilo Šumadiju: Sledeći Beograd na udaru (VIDEO)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Jako olujno nevreme tokom popodnevnih sati pogodilo je Šumadiju, na velikom udaru nevremena našla se opština Knić. RHMZ izdao upozorenje za područje Beograda – gde se u naredna dva sata u pojedinim delovima grada očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina.

"Grad veličine lešnika padao je preko 15 minuta. Dvorište je bilo potpuno belo, led se mogao sakupljati lopatama. Nadam se da nije napravio veću materijalnu štetu", kazao je za RINU Dejan Lučić koji se našao u ovom mestu tokom nevremena. Jako olujno nevreme nije zaobišlo ni Kraljevo, gde je padao jak grad. Materijalna šteta pričinjena je na pojedinim poljoprivrednim usevima.

Jaka kiša praćena gradom u popodnevim satima zahvatila je područje Mačvankog okruga.

Nevreme koje trajalo desetak minuta nije izazvalo veće probleme i za sada nije prijavljena šteta na objektima i u poljoprivredi.

Iz Radarskog centra Blizonjski vis kod Valjeva, za Tanjug su potvrdili da je protivgrada odbrana dejstvovala tokom popodneva, te da i dalje prate situaciju na terenu.

Mačvanski okrug pokriven je sistemom protivgradne zaštite čiji centar se nalazi u Valjevu.

Od 2019. godine u funkciji je Automatski centar koji ima pet telekomunikacijskih čvorišta, na planinama Cer, Gučevo, Bobija, Jagodnja i Memić, koji brane teritoriju ovog okruga.

U celoj Srbiji se u naredna dva sata očekuje nestabilno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, lokalno u zapadnoj, centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i intenzivniji, uz veću količinu padavina za kratko vreme, pojavu grada i olujnog vetra u zoni pljuskova.

Na području Beograda se u pojedinim delovima grada očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, naveo je RHMZ.

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Nere, Brzave i Moravice danas i sutra su moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

Na Dunavu od 31. avgusta do 05. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

image