Srbija i Balkan

Vučić: Kurti namerno odugovlači da se sretne sa mnom u Briselu

Ponudili su mi jedan datum da idem u Brisel, ja sam pristao, ali Aljbin Kurti ima pametnija posla - sprovođenje svojih pretnji u delo, kaže predsednik Srbije
Vučić: Kurti namerno odugovlači da se sretne sa mnom u Briselu© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vremena nisu laka zbog situacije u svetu, a da se mnogi na Zapadu prave da je sve u redu.

"Imate svetski rat, a mi smo jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji. Niko ništa ne može da izveze, niko ništa ne može da uveze na normalan način. Sve je skuplje, svi energenti su skuplji. Pogledajte koliko preduzeća na Zapadu propada zbog cena energenata, a svi se prave kao da je sve u redu", rekao je Vučić.

On dodaje da postoje mnogi i u Srbiji koji bi želeli da zemlja bude pritisnuta i da ne može da vodi svoju politiku. Predsednik Srbije ističe da se ceo svet bavi onim što se zbiva u Ukrajini, a "postoji zahtev da morate da se svrstavate svakog dana".

"Nama je bitno da nastavimo da budemo samostalni, da znamo šta je to što činimo na EU putu. Ponudili su mi jedan datum da idem u Brisel, ja sam pristao, ali Aljbin Kurti ima pametnija posla - sprovođenje svojih pretnji u delo", kaže Vučić.

On je podsetio na to koliko je Srba uhapšeno, ranjeno, koliko je lekova u bolnicama za Srbe ostalo i ističe da je problem u tome što su nam "vezane ruke" iz mnogo razloga.

"Morate da vodite računa i da vam deca u Velikim Radincima budu zadovoljna, a deca na Kosovu i Metohiji bezbedna", ističe predsednik Srbije.

On ističe da neće biti lako u danima koji su pred nama jer u Prištini ima neodgovornih ljudi koji žele da prave probleme i proteraju srpski narod sa vekovnih ognjišta, a da je naše da čuvamo mir.

"Oni moraju da znaju - vreme proterivanja i progona srpskog naroda bez odgovora srpske države je davno prošlo vreme. Srpska država će štititi i čuvati svoj narod i svoju zemlju", navodi predsednik Srbije.

Vučić kaže da je video u sarajevskim medijima da on "pomaže Rusiji i pruža potporu Ukrajini".

"To samo genije može. Ovo je šala na sopstveni račun. To pokazuje nešto drugo. Hrvatski tekst je radio jedan iz Crne Gore i opet lažu oko 'puške u Sarajevu'. Nastavljaju da lažu bezbroj puta. Moraju da pišu besmislene tekstove i onda moraju da ih preuzimaju neki ovde", dodaje Vučić.

image