Srbija i Balkan

"Dačićeve packe" organizatorima Bledskog foruma: Pozvali ste mnogo Albanaca

Dačićeve žalbe između ostalih su se, kako kaže albanski novinar, odnosile na prisustvo premijera Crne Gore Dritana Abazovića i šefa diplomatije Severne Makedonije Bujara Osmanija
"Dačićeve packe" organizatorima Bledskog foruma: Pozvali ste mnogo Albanaca© TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINŠEK

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić požalio se na organizatore Bledskog strateškog foruma što su ove godine pozvali mnogo Albanaca. Ovaj zanimljiv (i pomalo i duhovit) detalj sa foruma obelodanio je urednik "Kohe" Eraldin Fazliu.

Dačićeve žalbe između ostalih su se, kako kaže albanski novinar, odnosile na prisustvo premijera Crne Gore Dritana Abazovića i šefa diplomatije Severne Makedonije Bujara Osmanija, koji su bili deo panela tokom dva dana na Bledu. 

Pored njih, na strateškom forumu mogli su se videti i premijeri tzv. Kosova Aljbin Kurti, i Albanije, Edi Rama.

"Ni posle zatvaranja foruma, ali i u raznim diskusijama nismo bili iznenađeni, jer je Ivica Dačić inače poznat po svom oštrom jeziku usmerenom prema EU i međunarodnoj zajednici. Ovoga puta bio je nezaustavljiv u neprestanim uvredama koje je upućivao organizatorima Strateškog foruma Bled, ni na trenutak nije prestajao da kritikuje EU, posebno je imao izrazito paternalistički pristup prema zemljama regiona. Počeo je da se žali na činjenicu da je na forumu bilo toliko Albanaca, aludirajući na poreklo Dritana Abazovića i gospodina Osmanija, koji je ministar inostranih poslova Severne Makedonije, a predstavio ga je kao Albanca. Dakle, bilo je pritužbi na organizatore zbog toga što su pozvali toliki broj Albanaca", podvukao je urednik "Kohe".

Prema Fazlijevim rečima, šef srpske diplomatije je u utorak bio brutalan u svom pristupu prema zvaničnicima Evropske unije.

"Ivica Dačić je bio brutalan u pristupu ka zvaničnicima EU, u jednom slučaju se maltene drao govoreći učesnicima EU 'šta Srbija više treba da uradi, kada je uhapsila Miloševića, predala Mladića i Karadžića'", naveo je on i dodao da je to svakako bio pripremljen govor, ali netaktičan i iracionalan.

image