Srbija i Balkan

Crnogorska izborna saga: "Odbegla" poslanica pomrsila konce, Joković navodno na sastanku u Beogradu

Poslanica "Alternative Crne Gore" tri dana bila nedostupna za stranačke organe, ali se onda oglasila saopštenjem
Crnogorska izborna saga: "Odbegla" poslanica pomrsila konce, Joković navodno na sastanku u Beogradu© R.R./ATAImages

Mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić nalazi se u nezavidnoj poziciji jer iz dana u dan gubi podršku za sastav vlade koji je predložio, a koji ne uključuje prosrpsku koaliciju "Za budućnost Crne Gore".

Podgorički mediji prenose da Spajić nema podršku čak ni članova svoje partije, pa ni onih koji su sa liste Pokreta Evropa sad izabrani za poslanike.

Da su na delu velika previranja u Podgorici, dodatno je podgrejala informacija da je poslanica "Alternativa Crne Gore" Jelena Nedović, napustila stranku i da je nedostupna za stranačke kolege.

Prvo su se oglasili iz same partije, koji su saopštili da ne podržavaju Spajićev koncept vlade jer im smeta što će u njoj biti Bošnjačka stranka. Zanimljivo je da je to isto tvrdila i Nedović, do pre neki dan.

Ona je nakon izbora optužila lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, koji sada ulazi u vladu za koju će glasati, da na pregovore o formiranju vlade dolazi sa "spiskom želja", nazvala ga je i "uhljebom" i rekla da je sve što je u karijeri radio bilo "ubacivanje partijskih uhljeba po dubini".

Situacija se zakomplikovala kada je stranka saopštila da im je poslanica nedostupna, odnosno da nemaju kontakt sa njom već tri dana.

"Jasno smo rekli da ta Vlada nije odraz izborne volje građana. Iz informacija koje imamo, iz komunikacije sa njom koje će sigurno biti dostupne javnosti blagovremeno, sumnjamo da postoje elementi korupcije u ovom procesu, tj. da se pritiscima pokušava izdejstvovati podrška ovoj Vladi", saopšteno je danas iz "Alternative".

Danas se pak oglasila i "odmetnuta" poslanica. Javnim saopštenjem Nedović je navela da nije izneverila principe svoje stranke, te da bi ipak Spajiću trebalo pružiti podršku.

"Niti su Bošnjačka stranka svi Bošnjaci u Crnoj Gori, niti su ZBCG svi Srbi u Crnoj Gori, ali svi bez izuzetka zalužuju dostojanstven život. Pozivam još jednom, sve aktere trenutne političke scene, da pružimo iskrenu ruku saradnje, mandataru gospodinu Spajiću, i da mu konačno, lišeni političkih kalkulacija, brzim i efikasnim dogovorom omogućimo da ispuni obećanja koja je dao Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, I svim drugim našim manjebrojnim narodima", kaže Nedović.

Pregovori o novoj vladi se komplikuju iz dana u dan, a Spajić od planirane podrške od 44 poslanika, klizi ka nedovoljnom broju glasova.

"Vijesti" prenose informaciju da je lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković juče boravio u Beogradu, navodno na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i da je boravio u patrijaršiji. Prema navodima ovog podgoričkog sajta, tema razgovora bila je nova crnogorska vlada.

Spajić je prema prvobitnom planu računao i na podršku SNP-a.

image