Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko Žiofreu: Da li je isti broj Ukrajinaca i na vašem spisku za humanitarnu pomoć?

Ruski ambasador u Srbiji komentarisao je izjavu šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea da navodno "skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za pomoći"
Bocan-Harčenko Žiofreu: Da li je isti broj Ukrajinaca i na vašem spisku za humanitarnu pomoć?© TANJUG/FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je jasno da Zapadu koji namerava da ratuje sa Rusijom "do poslednjeg Ukrajinca", nije stalo do stvarnog, mnogo manjeg, stanovništva ove zemlje. 

Ruski diplomata je na taj način reagovao na izjavu šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea da navodno "skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za pomoći".

"Obratili smo pažnju na izjavu šefa evropske delegacije u Beogradu Žiofrea, koju su preneli srpski mediji. Jasno je da Zapadu koji namerava da ratuje sa Rusijom 'do poslednjeg Ukrajinca', nije stalo do stvarnog, mnogo manjeg stanovništva ove zemlje", kazao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je upitao da li se iste brojke pojavljuju i u finansijskim izveštajima Evropske komisije o isporukama i primaocima humanitarne pomoći?

Prethodno je Žiofre čestitao Srbiji na slanju 14 kamiona punih lekova i druge humanitarne pomoći Ukrajini, rekavši da je to konkretan gest solidarnosti Srbije sa ukrajinskim narodom.

"Skoro 80 miliona građana Ukrajine ima potrebu za direktnom pomoći. Nedavno smo premijerka Srbije Ana Brnabić i ja, zajedno sa ambasadorom Ukrajine Tolkačem, ispratili nekoliko kamiona sa elektronskom opremom, koja je bila neophodna elektro-energetskom sistemu Ukrajine. Čestitao bih Srbiji i na tome što je prihvatila ukrajinske izbeglice", ocenio je evropski zvaničnik.

Šef delegacije EU u Srbiji dodao je da je solidarnost Srbije važan gest i da će se ta pomoć pamtiti.

image