Dodikova prijava protiv Šmita stigla u Tužilaštvo u Sarajevu

Dodik je u julu podneo krivične prijave protiv Šmita zato što se, kako je naveo, neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika

Prijava koju je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podneo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita prosleđena je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je za RTRS iz Okružnog tužilaštva.

Kako su naveli iz tog tužilaštva, prijava je prosleđena Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 16. avgusta na nadležno postupanje.

Dodik je u julu podneo krivične prijave protiv Šmita zato što se, kako je naveo, neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika, kao i protiv direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine "jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika".

Od dolaska Šmita u BiH Dodik tvrdi da on nema legitimitet jer njegov mandat visokog predstavnika nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Dodik je protiv Šmita podneo krivičnu prijavu jer smatra da se "već duže vreme neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Saveta bezbednosti UN-a".