Topljenje Spajićeve "većine": Od danas i CIVIS ima svoje uslove, SNP će ćutati narednih dana

Portal "Pobjeda" danas javlja da je mandatar korigovao ponudu za SNP koja sada uključuje potpredsedničko mesto za regionalni razvoj, kao i jedno "jako ministarstvo" kao i da je dogovor Spajića sa SNP-om postignut

Podgorički portali danas konstatuju da se većina od 44 mandata na koliko je pre samo četiri-pet dana, u prošlu subotu, računao mandatar Milojko Spajić već istopila na minimum od 41 poslanika, ali i da su za mandatara na pomolu nove komplikacije.

Naime, iz Saveza građana CIVIS, čiji bi poslanik, izglasan na listi PES-a trebalo da da dragoceni, preko potrebni 41. glas za novu vladu, i bez kog vlade, posle otkaza dvoje poslanika PES-a i jednog Alternative nema, danas su poručili da "nije problem izglasati vladu uz podršku 41 – 44 poslanika", ali da ih Milojko Spajić mora ubediti da je "obezbeđena podrška od 49 i više poslanika za reforme u pravosuđu", da bi ih "smatrao smislenim saveznicima".

"Nikakav problem nije izglasati Vladu sa 41- 44 poslanika izabranim u direktnim pregovorima i dogovorima, pod uslovom da je u indirektnim političko-parlamentarnim pregovorima i intenzivnim međupartijskim bilateralnim susretima obezbeđena podrška od 49 i više poslanika, čijim se glasovima rešavaju reforme u pravosuđu, izlazi konačno iz VD statusa i omogućava glasanje za moderne evropske zakone, kojima se sa sigurnošću trasira naš put u EU. U sve ovo nas mora ubediti mandatar da bi nas smatrao ‘smislenim’ saveznicima. Drugim rečima, pitanje imenovanja u pravosuđu ne mora da se vezuje za većinu koja konstituiše Vladu, jer je u suštini reč o odvojenom procesu koji bi trebalo da podrže svi kojima je javni interes i meritokratija preča od partijskih kalkulacija", saopštio je danas CIVIS.

Sa druge strane, lider SNP-a Vladimir Joković, čija su dva poslanika već ubrojana u većinu od 44, odnosno 41, izjavio je danas da narednih dana neće davati nikakve izjave u vezi sa učešćem njegove partije u 44. crnogorskoj vladi.

Istovremeno, portal "Pobjeda" danas javlja da je, prema njihovim saznanjima, mandatar korigovao ponudu za Socijalističku narodnu partiju koja sada uključuje potpredsedničko mesto za regionalni razvoj, kao i jedno "jako ministarstvo".

"Sa SNP-om je postignut dogovor da podrži vladu i to će biti saopšteno nakon auto-litija",  objavio je ovaj portal.

Dan pošto je Jelena Nedović, poslanica Alternative izabrana na listi PES-a, potvrdila da je napustila ovu stranku i da će, uprkos stavu centrale, glasati za Spajićevu vladu, buknuo je žestok sukob na liniji PES–Alternativa pošto je član predsedništva PES-a Vasilije Čarapić nazvao lidere Alternative Zariju Pavićevića i Veska Pejaka trgovcima i internet trolovima.

"Pejak i Pavićević bi nastavili da 'ginu' za PES ako bi im se obećalo da ćemo im namestiti par konkursa za njih, kako bi oni onda mogli da se bore protiv nameštenih konkursa. Čudi onda otkud ovolika borba za principe", rekao je Čarapić.

Sem ovog, Čarapić je optužio dvojicu lidera Alternative da "komforno, iz drugih država napadaju Jelenu Nedović", dok ona "živi, diše i radi u Crnoj Gori".

"Ona, poput njih, nije internet trol. Dakle, svesno stvaraju atmosferu u kojoj je njena bezbednost ugrožena, čime dodatno pokušavaju da izvrše pritisak", rekao je još Čarapić.

Sa svoje strane, Jelena Nedović pozvala je danas "još jednom sve aktere trenutne političke scene da pruže iskrenu ruku saradnje mandataru, gospodinu Spajiću" i da mu konačno - "lišeni političkih kalkulacija, brzim i efikasnim dogovorom omoguće da ispuni obećanja koja je dao Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svim drugim našim manje brojnim narodima".

"Sve drugo je zamajavanje ovoga napaćenog naroda, o kojem niko ne razmišlja, nego kojem se po ko zna koji put baca prašina u oči – izjavila je Nedović koja je takođe poručila da će zadržati svoj poslanički mandat bez obzira na najavu Alternative da vraća manadat PES-u".

Portal "Borba" iz Podgorice danas u redakcijskom komentaru najavljuje da su "uz pomoć PES-a i Demokrata – DPS i SD na pola puta do poništavanja Temeljenog ugovora i onemogućavanja nacionalnog izjašnjavana na popisu".

"Glavni cilj Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata jeste da u narednom periodu poništi Temeljni ugovor sa SPC-om i donošenje izmena i dopuna zakona o popisu kojima će biti onemogućeno nacionalno izjašnjavanje građana na predstojećem novembarskom popisu stanovništva. U poništavanju ovih glavnih tekovina antidepesovske politike koje će označiti povratak antisrpskog narativa, snage bivšeg režima se uzdaju u pomoć prograđanskih subjekata sa kojima dele evroatlanstski pogled na svet - Pokreta Evropa sad Demokratske Crne Gore", piše portal "Borba".

Demokratska partija socijalista koja je pre tri godine i jedan dan izgubila većinu u parlamentu, barem se tada tako mislilo i računalo, danas je reagovala na intervju predsednika Crne Gore Jakova Milatovića RTCG u kome je on izjavio da bi "vladu pravio drugačije od Spajića, da bi pozvao ZBCG i Pokret URA".

"Slučajni predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, u sinoćnjem intervjuu na RTCG, zasipao je javnost demagoškim tiradama i praznim političkim floskulama. Pritisnut gubitkom kontrole u matičnoj partiji, u naletu besa prema onima koji ga sad već otvoreno prozivaju za spletkarenje u sopstvenim partijskim redovima, Milatović je juče građanima pokazao svoje pravo lice. U osvetničkom raspoloženju prema svojoj partiji u kojoj mu se uticaj meri promilima, optužio je pojedince iz PES-a da se tajno, ali učestalo, sastaju sa Aleksandrom Vučićem?! Iznenađuje nas da takve navode o toj partiji čujemo upravo od jednog od njenih lidera tek sad, a da je o tome ćutao u predsedničkoj kampanji. Ogovaranje partije čiji si navodni lider, još jedno je 'čudo neviđeno' na našoj političkoj sceni", navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz partije koja je Crnom Gorom vladala tri decenije kažu dalje da je "Milatović pokušao i da ubedi građane kako su proruske partije u koaliciji Za budućnost Crne Gore pod kontrolom Aleksandra Vučića, idealni partneri za izgradnju evropskog puta naše države?!"

"Zato nam je zadovoljstvo da neko ko forsira proruske stranke i gura ih u izvršnu vlast, ima loše mišljenje o DPS. Naša partija može sa svima da razgovara, ali nikad neće biti partner plaćene posluge Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda, jer su vrednosti koje zastupamo dijametralno suprotne Milatovićevim i onim koje forsiraju njegovi partneri iz koalicije Za budućnost Crne Gore, a koje su im zadate u Beogradu i Moskvi. Jučerašnji Milatovićev nastup pokazao je njegove ljudske i političke 'kvalitete', i sada je jasno zašto mu čak ni članovi PES ne vjeruju, a kamoli ostali građani Crne Gore", navodi se u saopštenju DPS-a.

U Crnoj Gori su sinoć, na treću godišnjicu pobede opozicije na izborima 30. avgusta 2020. godine, održane protestne auto-kolone kojima su učesnici izrazili neslaganje sa konceptom i načinom na koji Milojko Spajić planira da formira 44. vladu. Učesnici protesta na više mesta blokirali su puteve u Crnoj Gori i nosili transparente sa porukom Spajiću – "Izdaja se ne prašta".