Zašto se Soroš povlači iz Evrope, a ostaje na Balkanu? Zapad je leš, ovde počinje lov na duše!

Preusmeravanje Soroševih poslova ka našim prostorima znači "više novca za NVO, više soroševske, odnosno antiruske, antipravoslavne i pro-LGBT propagande", ističu sagovornici RT Balkan

Počinje lov na duše na Balkanu, najavljuje politikolog Aleksandar Pavić komentarišući vest da Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša otkazuje svoje poslove u Evropi, a da će rad nastaviti u Ukrajini, Moldaviji i na Balkanu. To, kako kaže naš sagovornik, znači "više novca za NVO, više soroševske, odnosno antiruske, antipravoslavne i pro-LGBT propagande".

Zapad je, saglasni su i ostali sagovornici RT Balkan, već potpuno pod uticajem ideologije za koju se zalaže ovaj "filantrop", pa je organizacija na kojoj sada stoluje Sorošev sin Aleksandar rešila da "dobročinstvo" pokazuje i na istočnoj strani kontinenta.  Kako bi jednostavno rekao reditelj Dragoslav Bokan – "od Zapada je ostao samo leš". Sorošu je sada potrebna sveža krv.

"Aleks Soroš je konkretno rekao da oni svoje snage preraspodeljuju na istok Evrope jer misle da će se tu odigravati važnije stvari po kontinent. Jasno je da hoće da pojačaju pohod političko-globalističkog Zapada ka Istoku, i usmeravaju snage tamo gde je front najaktuelniji i gde se očekuje zaoštravanje", ističe Pavić koji za Fondaciju tvrdi da predstavlja "meku moć" NATO-a.

Sorošev zaokret ka Istoku, sagovornik RT Balkan tumači objašnjavajući da Zapad ne odustaje od Ukrajine budući da je ona sredstvo u borbi protiv Rusije, a da im je želja i da Moldaviju odvuku na antirusku stranu i eventualno naprave novo žarište u Pridnjestrovlju.

Što se Balkana tiče, ukazuje ovaj politikolog, godinama već i NATO i EU govore da imaju nezavršena posla na Balkanu. Verovatno da i Soroš misli da je došlo vreme da se i taj "posao" okonča.

"Srpski prostor nije neutralisan, nije integrisan u njihovu novi zločinački pohod na istok i oni će sve svoje resusre da koncentrišu da nas 'preume'. Soroš je svom autorskom tekstu za 'Politiko' izrazio i bojazan da će Tramp iduće godine doći na vlast, pa verujem da im se žuri i da se Trampovog povratka boje budući da je on njihov veliki protivnik. Još je jedan  razlog zbog kog smanjuju delovanje u ostatku Evrope, a to je zato što su osim Mađarske, sve nacionalne vlade usvojile Sorševu ideologiju. Sve vlade su antidemoktatske, globalističke, antitradicionalne, antiporodične, pro- LGBT, i Soroš  s njima više nema šta ni da radi,  jer oni sve ionako sami rade svojim novcem i svojim medijima" ističe Pavić.

Širenje ideologije liberalne demokratije na vrhu je liste zadataka koje će Soroševci imati u regionima gde Fondacija ostaje, uveren je analitičar Dejan Vuk Stanković koji veruje da su odabrani upravo oni delovi teritorije na kojima Zapad želi da uspostavi svoju hegemoniju, kako bezbednosno-političku, tako i kulturnu.

"Barem u slučaju Srbije njihovi projekti će biti verovatno više biti aktivistički, nego edukativni. Promovisaće se ideologija ljudskih prava u svim varijacijama, razvijati kultura sećanja s akcentom na srpsku krivicu za ratove devedesetih, promovisaće se nezavisno Kosovo, i LGBT kultura kao nešto što treba da promeni društveni habitus i kulturni identitet ove zemlje. Biće to javna legitimizacije postmoderne demokratije, i vrlo oštra borba protiv desnice, i bilo kog, a posebno ideološkog uticaja Rusije i Kine na ove prostore", predviđa Vuk Stanković koji ipak ne veruje da će Soroševci ponoviti aktivizam koji su imali u vreme rušenja Slobodana Miloševića.

Da je Soroš namirisao sveže meso, veruje i publicista Igor Ivanović.

U Evropi više nema slobode, a o tome govori i najavljeni novi zakon kojim će, kako veruje naš sagovornik, biti formirana praktično "policija za misli" koja će se baviti procenama šta je informacija, a šta dezinformacija, te da će je činiti Soroševi kadrovi.

"Evropa će biti još manje demokratska, a više totalitarna. To će biti carstvo neslobode, i neće ni biti potrebe za Sorošem, jer će i sama država biti takva, a društvo će biti svedeno na orvelovsko društvo. Sve će se nadgledati. Očigledno da je Soroš bio samo preteča i izvođač grubih radova u pokušaju duboke države da nametne totalni svet", ističe naš sagovornik.

Zapadni deo kontinenta, sve se više svodi, primećuje Ivanović, na "nihilistička društva", pa zato Soroš prelazi na druge prostore kojima će nametati svoje vrednosti.

"Mračna je budućnost koja nas čeka. U njoj nema čoveka kao humanog i kao Božjeg bića, a ni kao istorijskog bića koje se borilo za osvajanje slobode. To je jedan androidni čovek, čovek koji je potpuno lišen svakog identitetskog smisla i ne zna ni ko je ni šta je. A ako Soroša i podvedemo pod Orvelovu literaturu, činimo mu uslugu, jer reč je o mnogo gorem, crnjem i totalitarnijem obliku organizacije", ukazuje naš sagovornik.

Reditelj i pisac Dragoslav Bokan, najave Soroševe fondacije da se povlači iz Evrope, ali ostaje na Balkanu, vidi kao pokazatelj da za finansijera i njegove istomišljenike Balkan nije Evropa.

"Drugi zaključak je da je borbena linija evroameričkog fronta protiv Evroazije upravo postavljena po liniji Zapadnog Balkana i to preko naše teritorije. Ohrabruje, me, međutim, postojanje one nove i drugačije Mađarske koja lepo kaže da ako neko ugrozi suverenost regiona (energetsku i svaku drugu), da će region reagovati, ako treba i vojno. A taj regoion smo mi i Mađarska i eventualno Republika Srpska. Dakle, formira se neko jezgro koje je i sam Soroš prepoznao i koje doživljava kao neprijatelja ideala koje pokušava da nametne Evropi", uverava Bokan.

Zapadna Evropa je "izgubila dušu, suverenost i nezavisnost i kulturnu samobitnost".

"To nije više Evropa već je Zapad. A Zapad nije isto što je Zapadna Evropa, a posebno nije isto što i Evropa. Taj Zapad je istrulio, kolonijalan, bez ideala, dekadentan i degradiran - na njemu više nema šta da se radi. On je već civilizacijski i politički leš, i zato Soroš pokušava da tamo gde još postoji trag života i njega uništi i da od čitave bivše Evrope napravi groblje", upozorava Bokan.

Šta sad?

Aleksandar Pavić je uveren da bi vlasti Srbije i Republike Srpske morale da  reaguju kako bi suzbile delovanje stranih organizacija.

"Treba da urade ono što su uradili Rusi i što rade Mađari i što su odavno uradili Amerikanci. Mora da se zna odakle dolaze i kome dolaze pare iz inostranstva, i da oni budu registrovani kao strani agenti", uverava Pavić.

Ako se to ne desi, upozorava, Soroš će kupovati medije, ali i ljude, i pokrenuće "lov na duše, a posebno mlade".

"Pojačaće se pritisak da bi se potpuno uništio obrazovni sistem i vrednosni sistem mladih. Sve ono što se dešava u onom liberalnom delu Amerike koji sad tone velikom brzinom možemo da očekujemo i ovde da se gura – da se deca ubeđuju da promene pol, da mogu da se sakate pre puberteta, a da roditelji o tome ne treba da odlučuju. Vodiće se kampanja protiv većinskog naroda, a Soroš je najavio da će se pojačati pomoć Romima tako da verujem da će od Roma probati da naprave politički faktor koji će biti u funkciji fragmentacije društva", uveren je Pavić koji ističe da država treba da pomogne u borbi sa ovakvom agendom. Ipak, naglašava da je za to potrebna politička volja.

Od onoga što dolazi iz zapadne civilizacije koja je postala dekadentna, ništa dobro doći neće, poručuje i publicista Ivanović.

"To je civilizacija koja traži da deca s pet godina menjaju pol, a da se pedofilija shvata kao oblik ljubavi. Mi na Balkanu možemo se nadati vrsti komesarske diktature", ističe naš sagovornik koji strahuje i da nas "očekuje nova '45.".

Jedina šansa nam je, tvrdi, još čvršće ukorenjivanje u identitetu- jer "ovo je bitka za duh".

Veći Soroši od Soroša

Najgore je, što će se, ono što Soroš nameće, u Srbiji "primati" jer ovde nema jaku protivtežu.

"Naše društvo je podeljno i imate onih koji su spremni da budu veći Soroši od Soroša za Soroševe pare. Zato on nema razloga da brine, biće ovde dovoljno onih spremnih da slede njegovu ideologiju, inače nakaradnu ideologiju koncepta otvorenog društva Karla Popera", uverava Dejan Vuk Stanković.

Antidot soroševskoj agendi, i po njegovom mišljenju, mogao bi da bude Donald Tramp. Sa demokratama u Beloj kući, njihov uticaj će rasti, dok sa Trampom ne bi imali politički bekap, pa bi im uticaj bio manji.

"Naša država ima tridsetogodišnje iskustvo rada sa hohštaplerima, prevarantima, raznim čarobnim frulama, obećanjima i šarenim lažama Zapada, pa smo naučili da se ne iznenađujemo, ne nerviramo i ne očekujemo ništa od njih nego da ih umirujemo. A to primirivanje je put posredovanja i nesvrstavanja, jer mi smo Rusima, Kini i zemljama BRIKS-potrebni kao dobronamerni posrednih sa jezivim Zapadom.To daje nadu, da je Srbija, iako nema čvrstih konzervativnih izjava kao Mađarska (koja je Soroša proterala iz države), i iako nema sve ono što ima Rusija, ima isti cilj i istog neprijatelja", zaključuje Bokan.