Srbija i Balkan

Dačić: Obaveza EU da se formira ZSO

Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir i da se protestuje mirno, poručio ministar spoljnih poslova Srbije
Dačić: Obaveza EU da se formira ZSO© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Ukoliko Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ne mogu da izađu na kraj sa Aljbinom Kurtijem, onda je to ili njihova nemoć, ili prećutna saglasnost, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za RTS.

On je naveo da "maske treba da padnu" i da treba videti da li Briselski sporazum postoji ili ne.

"Moramo da vidimo, posle devet godina odbijanja da se formira Zajednica srpskih opština, da li neko razmišlja da se Briselski sporazum sprovede, jer zbog toga smo ga i potpisali", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Srbija nije strana u sukobu, već se bori za zaštitu Briselskog sporazuma.

Na pitanje da li će Zapad moći da izvrši pritisak na Prištinu, šef srpske diplomatije kaže da ne zna da li mogu da izvrše pritisak, ali da niko u Srbiji ne veruje da oni to ne mogu. Evropskoj uniji je poručio da je i njihova obaveza da se formira SZO.

"EU kaže da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji, onda su i mene prevarili", napomenuo je Dačić koji je kao premijer potpisao Briselski sporazum.

Komentarišući izlazak Srba iz privremenih institucija u Prištini, on je rekao da je to istorijska odluka i da je podržava.

"Ne treba da se pravdamo da li je odluka doneta u dogovoru sa Beogradom ili ne. Ceo svet može da donosi odluke o KiM, a Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa KiM", rekao je Dačić i dodao da Priština misli da je anestezirala Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost.

Govoreći o skidanju uniformi policajaca na severu Kosova i Metohije, rekao je da u institucijama na severu pokrajine nikada niko nije bio iz Prištine, ni policajci, ni sudije, ni tužioci i da je dogovor da to budu Srbi, ali ako ne postoji ZSO, Srbi moraju da traže drugi način organizacije.

"Mi bismo voleli da ova situacija traje što kraće. Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir, da se protestuje mirno. Ovo je neka vrsta otpora što Priština ne formira ZSO", objasnio je Dačić i napomenuo da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.

"Više nema vrdanja. Ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine. Ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće. Sve oblike otpora prema srpskoj vlasti koje su imali Albanci, sada Srbi imaju prema albanskoj vlasti", napomenuo je Dačić.

Upitao je Prištinu šta će joj Srbi u institucijama ako ne želi sa njima da sarađuje.

"Kažu: Ukrajina, Španija... Svi imaju sva prava na celoj srpskoj teritoriji, jedino Srbija nema prava. Ako nemate objašnjenja nemojte da iritirate srpski narod. Da bi se Srbi vratili u institucije zna se šta Priština i EU treba da urade", istakao je Dačić.

Komentarišući mogućnost da privremene vlasti u Prištini podnesu zahtev za članstvo u EU, rekao je da oni to mogu da učine.

"Oni hoće da isteraju EU na čistac, da im ona izglasa članstvo. To je potez koji nema šanse da uspe jer pet zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova", rekao je Dačić ali i dodao da ozbiljno pristupa toj temi, tako da je zakazao nekoliko sastanaka o ovom pitanju.

image