Srpski poslanici vratili mandate kosovskoj skupštini, sudije podnele ostavke

Poslanici Srpske liste izašli su iz kosovske skupštine, a sve srpske sudije povukle su se iz Osnovog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice

Poslanici Srpske liste vratili su danas mandate kosovskoj skupštini, kako je ranije bilo najavljeno, a ostavke su podnele i sve sudije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Informaciju u vezi sa ostavkama poslanika potvrdio je Iljir Kerčelji, šef kabineta predsednika skupštine Gljauka Konjufce, preneo je portal "Kosovo onlajn" pozivajući se na "Kohu".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je pre dva dana da će Srbi napustiti sve političke institucije: skupštinu, vladu i četiri opštine, kao i pravosudne organe, policiju i adiminstraciju na Kosovu.

Obrazložio je da su na takav potez prinuđeni jer "Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum".

Sve srpske sudije završile su danas proces povlačenja iz Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je novinarima sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić.

"Ovo je kraj realizacije najave iz Zvečana, danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku sudskom savetu Kosova to učinile sa zvaničnih mejlova. I to je to, izlazimo iz suda", rekao je Kabašić, a preneo je Tanjug.

On je dodao da srpske sudije sada čekaju način na koji će da se razduže sa predmetima, opremom i kancelarijama, kao i da u sudu ostaju kolege Albanci i administrativni radnici.

Kabašić je odgovarajući na pitanje novinara da li će se vratiti u kosovski sud ako se postigne dogovor, rekao da se on lično neće vratiti.

Prethodno su službu u Policiji Kosova napustili srpski policajci na severu pokrajine, a zatim su usledile jučerašnje ostavke gradonačelnika opština, da bi se danas i poslanici i sudije povukli iz privremenih prištinskih institucija.