Ambasada Rusije u BiH: Agresija NATO-a nad Republikom Srpskom ostala nekažnjena

Samovoljne odluke Alijanse donete 1995. godine, nikad nisu naišle na zvaničnu osudu zapadnog dela takozvane međunarodne zajednice

Žalosna je činjenica da agresija NATO-a nad Republikom Srpskom ostaje nekažnjena i posle 28 godina i da države koje su izvršile ovaj zločin nisu prihvatile odgovornost za stradanja civilnog stanovništva Srpske i tadašnje Jugoslavije, poručuje Ambasada Rusije u BiH povodom predstojećeg 9. septembra, Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Samovoljne odluke ovog vojnog bloka donete 1995. bez rezolucije UN nikad nisu naišle na zvaničnu osudu zapadnog dela takozvane međunarodne zajednice, podseća Ambasada.

"Štetne posledice bombardovanja uz korišćenje osiromašenog uranijuma odavno su stručno dokazane što ne sprečava NATO agresora da ih dosledno negira. I danas se beleži povišen nivo smrtnosti u pogođenim područjima zbog karcinoma prouzrokovanog radioaktivnim zagađenjem", istakli su u ovom diplomatskom predstavništvu.

Zapadne države ipak nisu izvukle nikakve pouke iz svojih grešaka, a tome u prilog, kako kažu iz ambasade za Srnu, svedoči, između ostalog, njihovo nepromišljeno ponašanje u vezi sa ukrajinskom krizom. Od stepena umešanosti zemalja Zapada delimično će zavisiti i perspektive razvoja konflikta - da li će se završiti kao lokalni ili će prerasti u globalni, upozorile su ruske diplomate.

U svakom slučaju, NATO će, podvlače, kao i u slučaju agresije protiv Jugoslavije, snositi potpunu odgovornost.

"Istorija ukazuje na to da navika NATO-a da se petlja u tuđe poslove, prikrivajući se parolama o zaštiti ljudskih prava, neminovno dovodi do brojnih komplikacija", navode iz ruske ambasade.

Republika Srpska 9. septembra obeležava Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. na teritoriji BiH bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske i pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. na predlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.