Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta je otkriveno, pa zatrpano u Zemunu?

Sve je počelo kada je na mestu radova uočen kanal dimenzija 130 x 160 centimetara koji preseca Glavnu ulicu
RT Balkan istražuje: Šta je otkriveno, pa zatrpano u Zemunu?© РТ Балкан

U Glavnoj ulici u Zemunu sredinom jula 2023. godine navodno je otkriven ulaz u lagume prilikom radova na temeljnoj rekonstrukciji starog jezgra ove beogradske opštine. 

Još se prašina nije slegla na mestu najnovijih iskopavanja, a nadležni i upoznati u problematiku "Beograda ispod Beograda" ne mogu da se slože šta je tačno otkriveno.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji obavlja konzervatorsko-arheološki nadzor, za RT Balkan kažu da se ne radi ni o kakvim lagumima već o kanalima kolektora koji se protežu kroz celu Glavnu ulicu.

"Obaveštavamo javnost da isti ne predstavljaju nepokretno kulturno dobro", naglašavaju iz njihove stručne službe.

Objašnjavaju da su "vrata tajni" otkrivena prilikom zamene postojećih toplovodnih cevi novim, kada je uočen kanal dimenzija 130x160 centimetara koji preseca Glavnu ulicu.

"Ostaci kanala ne predstavljaju lagum već kanal starog kolektora koji je izgrađen krajem 19. veka, istovremeno sa objektima uz današnju Glavnu ulicu i verovatno je bio u funkciji do izgradnje savremene kanalizacije u Zemunu", navode iz Zavoda. 

Dodaju da je kanal zidan od cigle savremenog formata koja je vezana cementnim malterom, da se na svodu kanala nalaze tragovi malterisanja, a da dno u pojedinim delovima sadrži mulj i zemlju.

"Kanal kolektora je tehnički snimljen i ostao je na istom mestu", naglašavaju.

Vidoje Golubović, koautor knjige "Beograd ispod Beograda", naučni saradnik i istraživač kulturno-istorijske baštine za RT Balkan naglašava da su tvrdnje zaposlenih u Zavodu netačne.

"To nema veze s vezom. Prvo zato što je prva kanalizacija započeta u Beogradu 1904. godine, dok je u Zemunu prva kanalizaciona crpna stanica podignuta u donjem Zemunu između dva rata, 1935. godine. Drugo, kolektor mora da ima čvrstu podlogu, treće, kanalizacija se ne pravi pod pravim uglom i nelogično je da bude ispod stambenog objekta", objašnjava naš sagovornik.

Kaže da bi trebalo proveriti u katastru koji objekat se nalazio na mestu Doma vazduhoplovstva, kao i da bi trebalo ući u "rupu" i videti kuda vodi.

Pretpostavka je da su za iskopavanje laguma s obe strane reke zaslužni Austrijanci koji su od Turaka preuzeli grad 1717. godine. Samo u Karađorđevoj ulici nalazi se čak 13 laguma, korišćenih za čuvanje vina, a ukupan broj laguma od Bežanijske kose, preko groblja Muhar do Zemuna je 73.

"Tada se stanovništvo Zemuna bavilo trgovinom, razmenjivali su voće i povrće i kako se roba ne bi kvarila, držali su je u podrumima koji su služili kao neka vrsta hladnjaka. Svaka stara kuća imala je takav prostor", dodaje on.

Kilometri podzemnih pećina, skloništa i bunkera u najvećoj meri kriju se ispod Beogradske tvrđave i Tašmajdana.

Šta podrazumevaju radovi u Glavnoj

Rekonstrukcija Glavne ulice bi trebala da bude temeljna i da uključuje nove kišne odvode, obnovu vodovodne mreže, zamenu rasvete novim LED svetiljkama, kao i delimičnu rekonstrukciju kanalizacije.

Na površini, pored rekonstrukcije kolovoza biće uređeni potpuno novi trotoari popločani prirodnim kamenom, a biće izvršeno i nekoliko intervencija koje treba da dodatno uspore saobraćaj i obezbede udobnije i bezbednije kretanje pešaka.

To podrazumeva dodatne četiri semaforizovane raskrsnice (Avijatičarski trg, Davidovićeva, Gospodska i Dositejeva), kao i sužavanje kolovoza sa tri na dve trake između Preradovićeve i Zmaj Jovine ulice. Takođe, na ukrštanju pešačke zone u Gospodskoj i Glavne ulice planirano je postavljanje izdignutih pešačkih platformi na prelazima.

Rekonstrukciju Glavne ulice finansira Grad Beograd preko Sekretarijata za investicije, a radove vredne skoro šest miliona evra predvodi kompanija "Strabag".

image