Srbija i Balkan

Hrvati presreli srpske šljive, tvrde da su otrovne; Uprava za bilje: Voće je prošlo kontrolu

Konačni rezultati analiza očekuju se sutra, ali preliminarni ukazuju da u šljivama za koje Hrvati tvrde da su zagađene pesticidima, nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja
Hrvati presreli srpske šljive, tvrde da su otrovne; Uprava za bilje: Voće je prošlo kontroluwww.globallookpress.com © imagebroker/Alfred Schauhuber

Šljive iz Srbije čija je pošiljka navodno zbog opasnih pesticida zaustavljena na granici sa Hrvatskom, pre izvoza su prošle kontrolu i utvrđeno je da su bezbedne, tvrdi Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Voće sada ne može biti analizirano u Srbiji, budući da je naloženo njegovo uništavanje.

"Ta pošiljka nije vraćena nama, tako da ne možemo da je uzorkujemo i izvršimo upoređivanje sa onim što smo dobili kroz samu notifikaciju, već je naloženo njeno uništavanje. Odmah po dobijanju te informacije poslali smo inspekciju i kod izvoznika i kod proizvođača - dva proizvođača su prodala tu šljivu izvozniku i praktično ta njihova šljiva čini pošiljku koja je presretnuta u EU", rekao je Milosavljević za Tanjug.

Konačni rezultati analiza očekuju se sutra, ali preliminarni ukazuju da u šljivama za koje Hrvati tvrde da su otrovni, nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja.

Pre izvoza ove pošiljke u akreditovanoj laboratoriji je urađeno uzrokovanje i ispitivanje koje je, prema rečima Milosavljevića, pokazalo je da je po svim parametrima proizvod bezbedan, odnosno usaglašen sa pravilnikom o sredstvima za zaštitu bilja.

Juče je, ipak, kroz sistem za brzo obaveštavanje EU stigla informacija o presretanju pošiljke sveže šljive iz Srbije ka EU, jer je sadržala, opasan pesticid.

Kako prenosi portal "Podravski.hr", u plodovima je tokom granične kontrole pronađen hlorpirifos, te stoga nisu uvezeni u Hrvatsku i naloženo da budu uništeni.

Reč je o istom pesticidu koji je pronađen i u breskvama čije je pošiljke iz Srbije Hrvatska nedavno stopirala.

image