Hrvati presreli srpske šljive, tvrde da su otrovne; Uprava za bilje: Voće je prošlo kontrolu

Konačni rezultati analiza očekuju se sutra, ali preliminarni ukazuju da u šljivama za koje Hrvati tvrde da su zagađene pesticidima, nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja

Šljive iz Srbije čija je pošiljka navodno zbog opasnih pesticida zaustavljena na granici sa Hrvatskom, pre izvoza su prošle kontrolu i utvrđeno je da su bezbedne, tvrdi Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Voće sada ne može biti analizirano u Srbiji, budući da je naloženo njegovo uništavanje.

"Ta pošiljka nije vraćena nama, tako da ne možemo da je uzorkujemo i izvršimo upoređivanje sa onim što smo dobili kroz samu notifikaciju, već je naloženo njeno uništavanje. Odmah po dobijanju te informacije poslali smo inspekciju i kod izvoznika i kod proizvođača - dva proizvođača su prodala tu šljivu izvozniku i praktično ta njihova šljiva čini pošiljku koja je presretnuta u EU", rekao je Milosavljević za Tanjug.

Konačni rezultati analiza očekuju se sutra, ali preliminarni ukazuju da u šljivama za koje Hrvati tvrde da su otrovni, nisu pronađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja.

Pre izvoza ove pošiljke u akreditovanoj laboratoriji je urađeno uzrokovanje i ispitivanje koje je, prema rečima Milosavljevića, pokazalo je da je po svim parametrima proizvod bezbedan, odnosno usaglašen sa pravilnikom o sredstvima za zaštitu bilja.

Juče je, ipak, kroz sistem za brzo obaveštavanje EU stigla informacija o presretanju pošiljke sveže šljive iz Srbije ka EU, jer je sadržala, opasan pesticid.

Kako prenosi portal "Podravski.hr", u plodovima je tokom granične kontrole pronađen hlorpirifos, te stoga nisu uvezeni u Hrvatsku i naloženo da budu uništeni.

Reč je o istom pesticidu koji je pronađen i u breskvama čije je pošiljke iz Srbije Hrvatska nedavno stopirala.