Srbija i Balkan

Srbi na četiri entitetske granice brane prava: Okupljanje u RS iz Sarajeva ne mogu da zabrane

Glas naroda je glas Božji, kaže latinska izreka, a srpski narod u BiH odlučio je da se usprotivi odlukama koje dolaze iz Sarajeva na štetu Srba, što iskazuju mirnim protestom
Srbi na četiri entitetske granice brane prava: Okupljanje u RS iz Sarajeva ne mogu da zabrane© ATA Images

Mi smo za mir, ali ne dozvoljavamo udar na instutucije Republike Srpske, rekao je na skupu u Istočnom Sarajevu predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Radanović je istakao da građani neće dozvoliti maltretiranje zvaničnika Srpske od strane Suda i Tužilaštva BiH.

"To je direktan udar na srpstvo preko Drine. Jer Republika Srpska je jedini garant da se ne može ponoviti 1941. godina", istakao je Radanović.

Naglasio je da odbijanje zahteva da se protest održi ispred Suda i Tužilaštva BiH predstavlja političku odluku.

"Garantovao sam da će doći 8.000 Srba i da neće napraviti nikakav incident, ali oni nisu mogli da garantuju da li bi se ponašali tako i oni drugi koji bi protestovali zbog naše mirne šetnje", ukazao je Radanović.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić prisustvuju mirnim protestima u Istočnom Sarajevu.

Nakon što je sarajevska policija zabranila održavanje mirnih protesta "Srpska pred sudom" u Sarajevu, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji pozvao je građane da danas, od 18 časova, dođu na četiri lokacije međuentitetske granice kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan podsetio je ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka da je i 50 odsto države - država i smatra da je njegova izjava neispravna, ističući da će od njega tražiti i zvaničan odgovor zbog zabrane okupljanja.

Isakova izjava da neće dozvoliti okupljanje Srba ni na entitetskoj granici nije dobra jer u političkom smislu može biti i jeste problematična.

"Takve izjave imaju huškačku retoriku i mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smeli", upozorio je Karan.

Polučasovna obustava saobraćaja biće u Doboju, na magistralnom putu Priboj-Tuzla, u Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar.

"Mi ćemo svoj stav da iznesemo tamo gde možemo, a to je na prostoru Republike Srpske, to ne mogu da nam zabrane i mi ćemo se večeras okupiti", poručio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Na mirnim i dostojanstvenim protestima pitaćemo 'Do kad mislite više da šikanirate srpski narod i šta vam je krajnji cilj?', iako mi koji predstavljamo institucije znamo šta je krajnji cilj, a to je devastacija institucija i ukidanje Republike Srpske", rekao je Višković i poručio da taj cilj neće biti ostvaren.

Organizatori su pozvali građane sa područja istočne Hercegovine da se u što većem broju okupe na entitetskoj granici kod Nevesinja i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog političke optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg u RS ne priznaju jer ga nije verifikovao SB UN, poručio je da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj "liniji".

"Visoki predstavnik Kristijan Šmit podseća da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji organizovati političke događaje koji podstiču podele", navodi se u objavi Kancelarije visokog predstavnika na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji Tviter).

Dodaje se da međuentitetska granica razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo "administrativna linija".

Organizatori na skupu očekuju građane iz Trebinja, Gacka, Berkovića, Ljubinja, Bileće i Nevesinja.

Okupljeni građani u Doboju drže transparente sa natpisom "Ovde se Dodik pita", "Granica postoji" i "Doboj je uz Dodika". 

Srpski član Predsedništva Željka Cvijanović, poslanik u PD PS BiH Sanja Vulić, delegat u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević i ministar finansija u Savetu ministara Srđan Amidžić prisustvovali su mirnom okupljanju "Granica postoji" u Doboju.

U Republici Srpskoj neće odlučivati neizabrani stranci, niti pravosudna inkvizicija, poručila je Željka Cvijanović.

"Mirno, dostojanstveno, demokratski. Ako ne može u nedemokratskom Sarajevu, može u slobodnoj Republici Srpskoj", istakla je Cvijanovićeva, koja je prisutvovala protestu "Granica postoji" u Doboju.

Na protestima "Granica postoji" u Loparama građani su poručili da nikada neće odustati od Republike Srpske.

"Srpski narod je uvek bio uz svoju državu, jer ukoliko izgubi nju i svoje postojanje dovodi u pitanje", poručili su građani.

Naveli su da žele jaku i stabilnu Srpsku.

"Ako dopustimo da nas gaze, živećemo kao što danas žive Srbi u Federaciji BiH. U Sarajevu bi danas bio čitav srpski narod, a to oni ne žele da pošalju u svet", rekao je Aleksandar Vlačić.

Skupovi na sva četiri mesta z RS protekli su mirno. 

image