Srbija i Balkan

Šmit: Neodgovorno organizovati proteste na međuentiteskoj liniji razgraničenja

Naglasio je da sloboda kretanja između dva entiteta mora da bude obezbeđena u svakom trenutku
Šmit: Neodgovorno organizovati proteste na međuentiteskoj liniji razgraničenja© Milos Tesic/ATAImages

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojeg u RS ne priznaju jer ga nije verifikovao SB UN, poručio je da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj liniji.

"Visoki predstavnik Kristijan Šmit podseća da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji organizovati političke događaje koji podstiču podele", navodi se u objavi Kancelarije visokog predstavnika na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji Tviter).

Dodaje se da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo administrativna linija.

"Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima", naveo je Šmit.

Naglasio je da sloboda kretanja između dva entiteta mora da bude obezbeđena u svakom trenutku.

Na entitetskoj liniji na magistralnom putu Mostar-Nevesinje danas u 18 časova biće održano protestno okupljanje i polučasovna obustava saobraćaja, nakon što je zabranjen skup ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, u znak podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Organizatori su pozvali građane sa područja istočne Hercegovine da se u što većem broju okupe na entitetskoj liniji kod Nevesinja i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog optužnice protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

image