Srbija i Balkan

Dodik: Ponosan sam na građane, pokazali su volju i snagu da brane Srpsku

Pod sloganom "Granica postoji", Odbor za zaštitu Srba u Federaciji okupio je građane na četiri mesta, uz međuentitetsku liniju
Dodik: Ponosan sam na građane, pokazali su volju i snagu da brane Srpsku© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Građani su na protestima pokazali snagu i volju da odbrane Republiku Srpsku i jako sam ponosan, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Kako je rekao, na protestima se na četiri lokacije okupilo 12.000 građana.

"Želim da kažem da postoji granica, a ne administrativna linija. To jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Postoji razgraničenje. To je moj odgovor na ono što smo danas čuli iz Sarajeva" rekao je Dodik.

Dodao je da granica postoji u ponašanju.

"Ako političari iz Sarajeva mogu da prihvate da dođe stranac i nameće zakone mimo Ustava, onda oni ne poštuju zemlju u kojoj žive. Mi to ne prihvatamo", rekao je Dodik.

Dodik je još jednom napomenuo da postoji dualizam u Sarajevu.

"Kao da neko ima pravo da iskaže svoj stav, a neko ne", kaže Dodik.

Situaciju vidi kao važnu, te da je moguće da reši pitanja u pravosuđu.

"Ovde je na sceni jako ozbiljno pitanje. Ponosan sam na sve koji su mi dali podršku. I na svoje međunarodne prijatelje koji ne mogu da shvate da može doći stranac i nametati zakone i da postoje Sud i Tužalaštvo BiH koji delu na osnovu toga. I Sud i Tužilaštvo to mogu, jer ni oni nisu legalno postavljeni" kaže Dodik.

Pod sloganom "Granica postoji", Odbor za zaštitu Srba u Federaciji okupio je građane na četiri mesta, uz međuentitetsku liniju.

Protestovali su zbog optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv predsednika Srpske i direktora Službenog glasnika zbog nepriznavanja odluka Kristijana Šmita. Istovremeno, u Sarajevu je bio kontraprotest.

"Zahtev je da se političke optužnice obustave. Cilj je jasan – da se političkom optužnicom predsednika Srpske i direktora Službenog glasnika uklone sa političke scene. RS mora postojati i zbog Srba u Srpskoj i Federaciji", kaže Đorđe Radovanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji.

I dok su iste poruke upućivane sa sve četiri lokacije u Srpskoj, u Sarajevu se istovremeno tražila zabrana okupljanja, intervencija snaga EUFOR, a najavljivao se i kontramiting.

Iz Sarajeva su planirali da krenu prema protestu koji se održava u Srpskoj. Nakon što je i njima stigla zabrana, odustali su od dolaska i okupili se ispred Fahdove džamije u Sarajevu.

"Nisu to samo malobrojni četnici. Tu ima sigurno njih 300.000 koji podržavaju Dodika. Nisu ovde nikakve vehabije. Ovo su patriote BiH koje su se okupile. Biće ih, ako zatreba, još više", poručuje Sanin Musa, aktivista.

Napadnuti građani kad su se vraćali kući

Zamenik šefa Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić Predrag Dević izjavio je da su Teslićani koji su se vraćali iz Doboja sa protesta podrške institucijama Republike Srpske napadnuti u centru Jelaha, u Federaciji BiH.

"Vozila i autobusi su prvo udarani šakama, nakon čega su gađani predmetima", rekao je Dević za Srnu i naveo da se incident dogodio pred semaforom u centru Jelaha.

Dević je osudio napad Bošnjaka na kolonu vozila i autobusa iz Teslića i ocenio da je reč o još jednom lošem primeru i uticaju bošnjačkog političkog Sarajeva prema Srbima.

"Deo Federacije BiH ponovo je potvrdio da Srbi ne mogu biti ravnopravan narod u BiH", smatra Dević.

image