Od vrha BIA, do diplomatske službe: Ko je novi ambasador Srbije u Crnoj Gori

Nebojša Rodić je novi ambasador Srbije u Crnoj Gori, objavili su crnogorski mediji, a odmah je počela analiza ko je diplomata koji će biti u važnoj misiji

Skoro tri godine diplomatski odnosi Srbije i Crne Gore su prekinuti, jer je Podgorica proterala našeg ambasadora Vladimira Božovića.

Povod za tu odluku bila je izjava Božovića o Podgoričkoj skupštini, koju je režim Mila Đukanovića pokušao da predstavi kao izdaju i navodnu okupaciju od strane Srbije.

Da se klima promenila i da iz Beograda i Podgorice sada duvaju neki topliji vetrovi, trebalo bi da pokaže ponovno uspostavljanje diplomatskih veza.

Baš kako su to prilikom susreta u Beogradu obećali predsednik Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, biće imenovani novi ambasadori.

Prema informacijama "Vijesti", a dobijenih iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, u ime Srbije u Podgoricu će otići diplomata Nebojša Rodić.

Ko je ambasador koji će biti u važnoj misiji otopljavanja odnosa Srbije i Crne Gore?

Decenije iskustva na državnim funkcijama

Nebojša Rodić rođen je 1953. godine u Šapcu i po struci je pravnik, a poseduje diplomu doktora pravnih nauka stečenu 2008. godine.

Već decenijama se nalazi na javnim funkcijama, počevši od 1997. godine kada je bio sekretar Republičke izborne komisije, a od 1998. i sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o stranom posredovanju u rešavanju kosovske.

Od dolaska Srpske napredne stranke Rodić je imenovan za generalnog sekretara predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Kao čovek od poverenja izabran je 2012. godine za šefa Bezbednosno-informativne agencije, ali se na tom mestu zadržao kratko.

Nakon reforme Vlade Srbije u septembru 2013. godine izabran je za ministra odbrane, ali je i tu funkciju ubrzo napustio.

U septembru 2014. godine odlazi u diplomatsku misiju u Azerbejdžanu, a od 2018. godine je ambasador Srbije u Austriji.

Burne reakcije u Podgorici

Iz Beograda za sada nema zvaničnih potvrda o tome da je Rodić novi ambasador, a verovatno se čeka da njegovo imenovanje bude objavljeno zajedno sa ostalim diplomatama koje će Srbija zameniti širom sveta, kako je to već najavio srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Za sada je samo Podgorica reagovala na imenovanje Rodića, i to vrlo negativno.

Izborom Rodića najviše su nezadovoljni pripadnici politike bliske Milu Đukanoviću.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević izjavio je da "uskoro domaći izdajnici i agenti neće morati da putuju u Beograd po instrukcije - direktan link sa BIA će biti u Podgorici.

"No, imajući u vidu da nisu sposobni ni da blokiraju nekoliko kružnih tokova, imaće Rodić i te kako glavobolje", napisao je Zirojević aludirajući na nedavnu blokadu saobraćajnica koju su sproveli građani nezadovoljni što koalicija "Za budućnost Crne Gore" neće biti u novoj vladi.

Ni politički analitičar Ljubomir Filipović, koji se ističe porukama mržnje prema Srbiji i koji za zapadne univerzitete piše tekstove protiv Srpske pravoslavne crkve, nije zadovoljan izborom Rodića.

"Srbija šalje tvrdog nacionalistu i bivšeg direktora njihove obaveštajne agencije (najverovatnije i ruske) da im bude ambasador u Crnoj Gori. I Crna Gora to svesrdno prihvata", napisao je Filipović na Tviteru na engleskom, verovatno u nadi da će ovaj njegov vapaj pročitati onaj deo Zapada kojem se često obraća.