Srbija i Balkan

Dodik: Granica postoji – i u razgraničenju, i u strpljenju

U Gravicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, rekao je predsednik Republike Srpske
Dodik: Granica postoji – i u razgraničenju, i u strpljenju© Предсједник РС

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na obeležavanju 82 godine od zločina nad Srbima u Garavicama kod Bihaća da je 15.000 Srba pobijeno jer su bili pravoslavne vere, da su ih ubijale njihove komšije, muslimani i Hrvati, te poručio da je najveća osveta - sećanje i postojanje Republike Srpske.

"Kasnije su ti isti postali važni predstavnici u bivšoj državi. Zbog toga je i zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje", rekao je Dodik.

On je u obraćanju naglasio da je u Garavicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, ali da i to nije dovoljno da ovaj dan prođe bez provokacije.

"Danas su ovde pojedini, koji sve snimaju i šalju na portale, da bi se mogli iživljavati. Danas u ovom mestu Srba nema, i to dovoljno govori o namerama prema Srbima - istakao je Dodik.

Ukazao je da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama.

"Pokušavamo da dobijemo saglasnost da nešto izgradimo ovde, ali ne možemo. Ostaćemo posvećeni ovom mestu i pokušaćemo sa našom Crkvom izgraditi spomen-kapelu sa imenima svih žrtava", naglasio je Dodik.

Istakao je da se o ovom zločinu nije znalo i nije se učilo u bivšoj državi.

"Tako je i u Brodu na Drini. I danas ima onih koji misle da je to tako trebalo. Nećemo više dozvoliti udarac na našu zemlju i naša prava", rekao je Dodik.

On je ponovio da granica u BiH postoji i da su jasne nadležnosti.

"Boli me kao pripadnika srpskog naroda što ovde nema dostojanstvenog obeležja za stradale Srbe. Muslimani i Hrvati dostojanstveno obeležavaju stradanja. Uvek će tako biti, a mi ćemo u Federaciji kako možemo", poručio je Dodik.

Prethodno je u Garavicama kod spomenika ubijenim Srbima služen parastos te položeni venci.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine ustaše su u mestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj , pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj dece.

image