Srbija i Balkan

Ministarka pravde u Jasenovcu: Iskoreniti mržnju i zlo u sebi i oko sebe

Srbija je posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, ali i izgradnji dobrosusedskih odnosa, rekla je Maja Popović
Ministarka pravde u Jasenovcu: Iskoreniti mržnju i zlo u sebi i oko sebe© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Ministarka pravde Maja Popović, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je molitvenom okupljanju i centralnoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je Popovićeva prvi srpski državni zvaničnik koji je od 1945. došao u Jasenovac u zvaničnom svojstvu, čime je obeležavanje Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo snažnu simboličku notu.

Ministarka je rekla da nas strašni zločini i nepočinstva koji su se desili prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo, ali i podsetila na reči patrijarha Germana "Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo".

Popovićeva je naglasila i da je Srbija posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog regiona. Zato je, kako je rekla, neophodna izgradnja dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.

"Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija", rekla je ministarka pravde Srbije.

U saopštenju Ministarstva pravde istaknuto je da je Svetu liturgiju služio visokopreosvećeni ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske Ilarion s više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve.

Nakon liturgije na humci u Jasenovcu je presečen slavski kolač, a potom i osveštana novouspostavljena Istraživačka biblioteka u Jasenovcu.

image