Srbija i Balkan

Dodik: Republika Srpska je strateški partner inicijative "Jedan pojas - jedan put"

Srpski član Predsedništva BiH je putem video-linka na petom Kineskom forumu za razvoj automobila istakao da se odnosi Kine i Republike Srpske ubrzano razvijaju
Dodik: Republika Srpska je strateški partner inicijative "Jedan pojas - jedan put"None © TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas se odnosi Kine i Republike Srpske ubrzano razvijaju, zahvalivši kineskoj državi i kompanijama na podršci Republici Srpskoj.

U obraćanju putem video-linka na petom Kineskom forumu za razvoj automobila tokom Kineskog internacionalnog sajma u Šangaju 2022, Dodik je poručio da je Republika Srpska veliki prijatelj Kine.

"Održavajući naše prijateljske odnose, uspeli smo da izgradimo velike projekte i unapredimo razvoj naše infrastrukture. Ove godine realizovana su dva infrastrukturna projekta zahvaljujući velikim kineskim državnim kompanijama", rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je Republika Srpska voljna da radi sa Kinom kako bi nastavila da se fokusira na ključne oblasti produbljivanja praktične saradnje i ostvarivanja zajedničkog razvoja.

Dodik je rekao da je poslednjih godina primetan brz rast industrije novih energetskih vozila u Kini, a kineski automobili su dobro poznati u Evropi i ovom delu sveta.

"Republika Srpska kao strateški partner inicijative 'Jedan pojas - jedan put' do sada je kroz finansiranje infrastrukturnih projekata državnih auto-puteva, kao i finansiranje izgradnje ključnih energetskih objekata u velikoj meri učestvovala u saradnji i jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje - Narodne Republike Kine i Republike Srpske", dodao je Dodik.

 

image