Srbija i Balkan

Dodik: Šmitov zadatak je da laže

Predsednik Republike Srpske istakao je da iako u Sarajevu ima onih koji stalno aplaudiraju Šmitovim budalaštinama i lažima, Srpska neće posustati pred pritiscima
Dodik: Šmitov zadatak je da laže© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su netačne izjave visokog predstavnika Kristijana Šmita – kojeg Srpska ne priznaje budući da nema mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da taj posao obavlja – o nepostojanju granice među entitetima u BiH, prenela je Srna.

Dodik je istakao da iz Šmitovog lažnog mandata proizlazi njegov zadatak da laže, pošto previđa da se u Dejtonskom sporazumu pominje linija razgraničenja entiteta. 

Dodao je da iako je neko smatrao da je normalno da postoji ta linija, neki, kao i Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cenu da unište sve od jednog naroda. 

"Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne okleva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsednika", rekao je Dodik novinarima na Jahorini gde je učestvovao na "Saboru mladih Srpske".

Istakao je da iako u Sarajevu ima onih koji stalno aplaudiraju Šmitovim budalaštinama i lažima, spremnih da prihvate da im stranac nameće zakon, Srpska neće posustati pred pritiscima.

Smatra i da "oni koji aplaudiraju Šmitu" očekuju da Srbi imaju probleme, ali da reči lažnog visokog predstavnika nisu bitne.

Dodikove reči su bile reakcija na Šmitovo oglašavanje na društvenoj mreži X (Tviter) o neodgovornom organizovanju protesta na međuentitetskoj liniji razgraničenja, odnosno o tome da to nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH.

Naime u petak, 1. septembra, na entitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Nevesinju održani su mirni protesti građana koji su pružili podršku Dodiku i v. d. direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

image