Srbija i Balkan

Radio "Slobodna Evropa": Da li će Orban spasiti Dodika?

Mađarski predsednik pomoći će srpskom kolegi i "spasiti ga" iz više razloga, piše RSE
Radio "Slobodna Evropa": Da li će Orban spasiti Dodika?© predsjednikrs.net

Radio "Slobodna Evropa" analizirao je odnose predsednika Mađarske Viktora Orbana i Republike Srpske Milorada Dodika, povlačeći tezu da će mađarski predsednik pomoći srpskom kolegi i "spasiti ga" iz više razloga.

Prema rečima autora Omera Karabega "Mađarska vlada izdašno pomaže Republiku Srpsku."

"Pre dve godine dala je Republici Srpskoj 100 miliona evra kao pomoć razvoju poljoprivrede, a nedavno je odlučila da investira dodatnih 118 miliona u Republiku Srpsku koja je trenutno u teškoj situaciji, jer joj je Nemačka zbog Dodikovog ponašanja otkazala investicije u značajne infrastrukturne objekte", naveo je Karabeg, pitajući se zašto je mađarska vlada tako izdašna prema Dodiku.

Sagovornici RSE pokušavaju da umanje značaj pomoći Mađarske, u momentu kada RS pritiskaju sa Zapada, time što navode da su "donacije uslovljene kupovinom opreme iz Mađarske".

Bez obzira na to, oni ističu da Republika Srpska ima sve bolje odnose sa Mađarskom, što dokazuju i lični odnosi dva predsednika. 

Ana Oreg iz Pokreta slobodnih građana iz Vojvodine naglašava da su povezani i svojim stavom prema Rusiji.

"Mađarska koja je članica Evropske unije, Srbija koja je zemlja kandidat, zajedno sa Dodikom, praktično čine okosnicu ruskog uticaja u srcu Evrope. To je jasna koalicija", navodi aktivistkinja Pokreta slobodnih građana iz vojvođanskog odbora.

Autor teksta takođe povlači i pitanje mogućeg veta Mađarske u EU u slučaju pokušaja da Evropska unija uvede sankcije Miloradu Dodiku.

"Orban i njegov ministar inostranih poslova Peter Sijarto oštro se protive da Evropska unija uvede sankcije Dodiku i prete vetom, jer je za takvu odluku potrebna jednoglasnost", kaže autor i pita:

"Može li Mađarska spasiti Dodika, ako Brisel odluči da mu uvede sankcije?"

Sagovornica RSE Nedžma Džananović Miraščija ocenjuje da Mađarska može da koristi sve one mehanizme blokiranja na koje, kao članica Evropske unije, ima pravo.

Međutim, obe sagovornice smatraju da će podrška trajati samo dok to Mađarskoj odgovara.

image