Srbija i Balkan

Dačić: Priština će podneti zahtev za prijem u EU, Srbija kreće u hitne razgovore

Srbija će razgovarati sa svim zemljama EU i veoma je važno da svi razumeju šta se dešava na KiM, kaže Ivica Dačić
Dačić: Priština će podneti zahtev za prijem u EU, Srbija kreće u hitne razgovorewww.globallookpress.com © Li Muzi/xinhua

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija dobila informaciju da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u decembru podneti zahtev za prijem u EU, odnosno za početak procesa dobijanja statusa kandidatata tzv. Kosova.

"Kurti u svojoj euforiji ludila želi u decembru da podnese zahtev za prijem u EU, odnosno za početak  procesa dobijanja statusa kandidata tzv. Kosova. To su ozbiljne informacije koje imamo iz EU, da se to planira, i zato smo doneli odluku da hitno razgovaramo, za svaki slučaj, sa svim zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo, rekao je Dačić novinarima u Sofiji gde je održan sastanak ministara spoljnih poslova Centralno evropske inicijative.

On je naveo da je u Sofiju došao da sa ovim informacijama upozna i bugarskog ministra spoljnih poslova Nikolaja Milkova, ali je takođe istakao da je najvažniji sastanak danas bio sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom koji je, kako je rekao, pored Viktora Orbana, nesumnjivo jedan od naših najvećih prijatelja.

Dačić je kazao da je tim povodom razgovarao sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, te da će sutra biti u bilateralnoj poseti Grčkoj, a namerava da kontaktira rumunskog, španskog i kiparskog ministra spoljnih poslova da se te zemlje suprostave i da se, kako je rekao, ne desi neko negativno iznenađenje.

Sprečiti moguća iznenađenja

"Mi smatramo da je to nemoguće, zato je važan sastanak sa Sijartom, sa kojeg mogu da prenesem njegove veoma čvrste reči da Mađarska neće podržati ako dođe do takvog zahteva za otpočinjanje procesa pridruživanja od strane tzv. Kosova kao što neće podržati razmatranje predloga za članstvo u Savetu Evrope", istakao je Dačić.

On je dodao da je to veoma važna informacija za Srbiju, navodeći da je to posledica dobrih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, kao i odnosa dve zemlje koji su partnerski i bratski.

 "Mislim da je to veoma bitno jer u EU nijedna odluka ne može da se donese bez konsenzusa. Za nas je u ovom trenutku bitno da se spreče sva moguća iznenađenja i da to bude neki dodatni faktor pritiska za našu zemlju", rekao je Dačić.

On je naveo da Bugarska ima drugačiji pristup, podsetivši da je ta zemlja priznala nezavisnost tzv. Kosova.

"Nezavisnost priznaje i Mađarska, ali oni smatraju da je za svaku dalju priču neophodno da postoji dogovor, odnosno dijalog između Beograda i Prištine. Bez tog dogovora Mađarska neće podržavati jednostrane akcije Prištine", naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija razgovarati sa svim zemljama EU i da je veoma važno da svi razumeju šta se dešava na KiM.

"Zalažemo se za Briselski sporazum, za razliku od Kurtija, koji ne želi da sprovodi sporazum i zato nismo zadovoljni kada EU daje saopštenja u kojem proziva obe strane a nema nikakvog razloga da se proziva Srbija, naprotiv", dodao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je istakao da Briselski sporazum ima dva dela, jedan je formiranje ZSO, a drugi učešće Srba u institucijama, navodeći da drugog dela sporazuma neće biti dok ne bude prvog.

"Devet godina je zaista dugačak period da se smatra da je to slučajno", poručio je Dačić.

Otvorena Pandorina kutija

On je rekao da je iskoristio da na forumu danas predstavi situaciju na KiM, polazeći od nekih principijalnih pitanja, kao što je problem selektivnog tumačenja poštovanja teritorijalnog integriteta.

 "Tema ovog skupa, kao i svih skupova, je bila situacija u Ukrajini, povodom koje sam izjavio da je Pandorina kutija otvorena prilikom razbijanja teritorijalnog integriteta Srbije i ukazao na dvostruke standarde, što se moglo videti delom i u diksusijama i na ovom skupu, pored mog prigovora o tome da je nemoguće u isto vreme pričati o članstvu Kosova u SE ili EU, a da se pozivamo na princip teritorijalnog integriteta u nekim drugim slučajevima", rekao je Dačić.

Naveo je da je delegacija Albanije isticala na skupu da tzv. Kosovo treba da bude član Centralno evropske inicijative, dok je on ukazao na nepoštovanje Briselskog sporazuma i na to da nije formirana Zajednica srpskih opština, te da svi jednostrani Kurtijevi akti mogu da ugroze mir i stabilnost.

"Pozvao sam sve da utiču na Kurtija ili EU, ali i druge zemlje, da se poštuje Briselski sporazum", poručio je Dačić.

 

image