"Velika Albanija" na mala vrata: Osmanijeva u Tirani zbog ujedinjenja spoljnih politika

Predsednica privremenih prištinskih institucija je ponovo zatražila podršku Albanije, ali i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, posebno u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem rekla da je glavna tema njene posete napor da se ujedine spoljna politika Tirane i Prištine, kao i da se postignu zajednički ciljevi, javlja "Albanijan post".

"Jačanje kontinuirane koordinacije u spoljnoj politici je od koristi i u interesu ne samo naših zemalja, već i regiona i šire. Stoga je ključna reč moje posete koordinacija za jedinstvenu spoljnopolitičku strategiju i delovanje", poručila je Osmanijeva.

Ona je ponovo zatražila podršku Albanije, ali i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, posebno u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU, i u upravljanju krizom na severu Kosova i Metohije, koje je većinski naseljen Srbima.

"Sve dok državna politika Srbije stalno dovodi u pitanje teritorijalni integritet 'Kosova' i redovno se upušta u institucionalnu agresiju na 'Kosovo', biće nam potrebna podrška Albanije, kao i evroatlantskih saveznika i partnera", rekla je ona, dodajući da je koordinacija sa prijateljima i saveznicima preduslov njihovog uspeha bilo gde i bilo kada.

Između ostalog, Osmanijeva je rekla da je obaveza dve albanske države da rade na unapređenju prava Albanaca u regionu, posebno onih u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, ne zaboravljajući koordinaciju sa međunarodnom zajednicom.

"Dužnost svakog od nas je da nacionalne interese stavimo na prvo mesto, da koordinišemo na dnevnom nivou, da govorimo jedinstvenim glasom. Ako ikada budemo imali neke razlike u strategiji, onda moramo da sednemo i da ih prevaziđemo kao porodica, jer mi smo porodica", navela je Osmanijeva.

Predsednica privremenih prištinskih institucija je još jednom istakla ulogu Albanije u zaštiti interesa tzv. Kosova, posebno u međunarodnim organizacijama u kojima tzv. Kosovo još uvek nije član sa punim i jednakim pravima, dodajući da je Priština posvećena jačanju svoje međunarodne pozicije.

I razgovor s Ramom u istom maniru

Osmani, koja boravi u dvodnevnoj poseti Albaniji, saopštila je na Fejsbuku da je i sa albanskim premijerom Edijem Ramom razgovarala o različitim aspektima od zajedničkog interesa..

"Sadržajni razgovor o zajedničkoj evropskoj težnji 'Kosova' i Albanije. Radeći zajedno, 'Kosovo' i Albanija mogu utrti put za svetliju i integrisaniju budućnost", naglasila je.

Kako se dodaje u saopštenju, Osmani i Rama su izrazili posvećenost daljem jačanju odnosa 'Kosova' i Albanije, kao i zajedničkom radu na ispunjenju zajedničkih ciljeva, koji se odnose na evroatlantski put.