Srbija i Balkan

Milatović: Zalažem se za široku vladu Crne Gore

Crnogorski predsednik govorio je o formiranju nove vlade na zajedničkoj konferenciji sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem
Milatović: Zalažem se za široku vladu Crne Gore© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/bs

Crna Gora je na raskrsnici i pitanje je hoće li u potpunosti postati pravna država, rekao je predsednik ove države Jakov Milatović na zajedničkoj konferenciji sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a prenose "Vijesti".

On bi kaže voleo da Crna Gora što pre dobije stabilnu vlast i da dođe do rešenja kada je u pitanju pravosuđe.

"Mislim da je to hitna potreba Crne Gore", rekao je Milatović, prenosi portal RTCG.

Na pitanje o ulasku koalicije "Za budućnost Crne Gore" u novu vladu, Milatović je rekao da nema potrebe da se menjaju teze.

"Ako nešto ne volim u politici, to je pokušaj zamene teza. Apsolutno, kada kažem da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada, znam zašto to govorim. Mislim da sam tu bio jasan. Mislim da sam ovde bio jasan. Crnoj Gori treba vlast koja može dodatno reformisati pravosuđe kroz podršku parlamenta", naveo je Milatović koji je dodao da nije siguran da oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se zemlja vrati na put pravne državi.

Zato se, kako je rekao Milatović, on zalaže za "široku vladu".

Formiranje vlade u Crnoj Gori, komentarisao je i hrvatski predsednik Milanović.

"Koalicija ZBCG, to su prosrpske stranke. Iza toga stoji puno glasova crnogorskih građana. To je upravo ono što ne želite, a dođe iz Brisela. Ukoliko se ne radi o manijacima, silovateljima, nacistima, sledbenicima SS vafen brigade, ustašama, četnicima, pravim četnicima, nemate pravo svog izbora. Ovo je 'kensel kultura'. Dakle, sad se po svaku cenu želi isključiti jedna grupa koja je na izborima dobila 15 odsto, koja meni nije simpatična, iskreno, ja s njima ne bih išao u koaliciju. Ali to je potpuno vaša stvar, i ako se tu budete lomili i ucenjivivali, imaćete polomljene noge koje neće zarasti", poručio je Milanović.

Za predsednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, on je rekao da je vrlo lojalan evropskoj Crnoj Gori.

Da li za njih ima mesta u vladi, žele li oni to, ili žele neke druge položaje da bi ostvarili svoja "prirodna prava", to je, kako uverava Milanović, njihova procena.

"Ali, sastavite vladu koja je efikasna. Ako u njoj ima tih takozvanih prosrpskih stranaka, to je isto slika Crne Gore. Možda bih ja hteo nešto drugo, ali iskreno, ne tiče me se. Apropo 'kensel kulture', pođite u Moskvu i održite tamo konferenciju, videćete koliko ima ovih koji su promenili kapuljače i samo čekaju da se okolnosti promene, pa da ponovo počnu da rade sa Rusima. Puna ih je Moskva. Neka Crna Gora odluči sama šta će i kako će, jer se ta hipokrizija stvarno  teško podnosi", rekao je Milanović.

image