Ministarka Đedović: Prijavite se za besplatnu struju i gas

Oko 190.000 socijalno ugroženih domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust ta isporučenu toplotnu energiju

U susret zimi i najavama o poskupljenju grejanja – većina toplana je podnela zahteve za korekciju cena, električna energija i gas bi trebalo da poskupe još jednom – srpska ministarka energetike Dubravka Đedović apelovala je na socijalno ugrožene da se prijave i iskoriste pogodnosti besplatnih kilovata električne energije i kubika gasa.

"Za građane koji su socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini u kojoj žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto. Popusti za grejanje su od 40 do 60 odsto u zavisnosti od broja članova porodice", izjavila je Đedovićeva za "Politiku".

Naglasila je da je za te potrebe obezbeđen novac u budžetu, te da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust ta isporučenu toplotnu energiju.

"Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine. Korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem se bira energent za koji žele da ostvare popust", precizirala je ministarka energetike.

Dodala je i da ove pogodnosti mogu da ostvare seoska domaćinstva, a olakšice se odnose i na građane kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključivanje struje ugrozilo život. Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa.