Održano vanredno zasedanje Skupštine: Deo proevropske opozicije uz zvižduke i povike ometao rad

Naša opozicija je učila iz prakse Kurtija koji je ovo prvi radio u parlamentu u Prištini, rekla je premijerka Ana Brnabić

Deo proevropske opozicije u Skupštini Srbije je nakon što je predsednik Skupštine Vladimir Orlić započeo pretres dnevnog reda nakon izvršenog glasanja ušao sa transparentima i uz zvižduke i povike sproveo najavljeno blokiranje daljeg rada parlamenta. 

Orlić je najavio da će se sutra u 11:30 održati glasanje o ministru privrede. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je da se obraća parlamentu i govori o rebalansu budžeta uprkos smetnjama.

"Pre svega i iznad svega za naše penzionere i majke sa decom do 16 godina, važno za poljoprivrednike i sve građane jer mi predlažemo dalje investicije i ekonomski razvoj u svakom selu. Naša Srbija mora da nastavlja da raste i da se razvija. Naša opozicija je učila iz prakse Kurtija koji je ovo prvi radio u parlamentu u Prištini", rekla je premijerka.

Među brojnim porukama na transparentima koje pokazuje deo opozicije nalazi se i zahtev za smenom direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina kome su SAD uvele sankcije.

Poslanici dela opozicije održali su, pola sata pred početak sednice, konferenciju za medije u holu parlamenta na kojoj su rekli da će blokirati rad današnje sednice Skupštine dok im se ne ispune zahtevi - održavanje vanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu.

Konferenciju su držali Miroslav Aleksić, Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Marinika Tepić i Zoran Lutovac.

Današnje zasedanje parlamenta, zakazano na zahtev 104 poslanika, počelo je postavljanjem poslaničkih pitanja a na dnevnom redu bi, kako je predloženo, glavna tačka trebalo da bude rebalans budžeta za ovu godinu.

Sednici prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri finansija Siniša Mali, kulture Maja Gojković, rudarstva i energetike Dubravka Đedović, prosvete Slavica Đukić Dejanović i poljoprivrede Jelena Tanasković.

Osim o rebalansu budžeta, pred poslanicima bi trebalo da se nađu zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, a poslanici bi trebalo da se izjasne i o predlogu Vlade Srbije da za novog ministra privrede bude izabran Slobodan Cvetković.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da se razmatraju i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, visokom obrazovanju, učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, o kulturi, kao i o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađu i predlozi o potvrđivanju više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih političkih i finansijskih organizacija.

Deo opozicije najavio je ranije danas da će blokirati rad parlamenta, ali su i dodali da će učestvovati u prvom delu rada današnje sednice, odnosno u postavljaju poslaničkih pitanja, da bi, kako su rekli, građanima dodatno objasnili sve što su danas rekli na konferenciji na novinare kada su zatražili održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.