Srbija i Balkan

Muke sa ambrozijom: Gde se ovaj korov najviše proširio? (MAPA)

Ranijih godina Vojvodina je bila crna tačka po pitanju ove biljke, ali se ona raširila ka Beogradu i Valjevu, centralnom delu Srbije, upozorava Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine
Muke sa ambrozijom: Gde se ovaj korov najviše proširio? (MAPA)© Pixabay

Svi koji su alergični na ambroziju ovih dana muče istu muku: svrbe ih nos i oči, kijaju, otežano dišu.

Alergija na ambroziju je iz godine u godinu sve češća i javlja se i kod osoba koje prethodno nisu ispoljavale alergijske reakcije na ovu biljku.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine rekla je za RT Balkan da treba reagovati pre nego što ambrozija procveta, te da je sada samo još više raspršujemo kada je biljka u punom cvetanju.

"Sada su jako velike vrednosti ovog alergena u vazduhu po čitavoj Srbiji", naglasila je ona.

"Kada kažemo košenje ambrozije to se ne odnosi samo na jedno. Potrebno je najmanje oko tri-četiri akcije košenja istih površina, dok biljka ne uđe u fazu cvetanja, jer ona bude pokošena i za mesec dana ponovo uspe i da nikne i da procveta. Dobro je i hemijsko suzbijanje ali ono traje do prve kiše, a sa njom se spira aktivnost hemijskih komponenti. Sada smo zakasnili", naglasila je Mitrović.

Gde je najviše ima?

Kako ističe naša sagovornica, "prsten" oko Beograda, odnosno prigradske opštine su mesta na kojima se ambrozija najviše proširila.

"Parkovske površine se redovno kose i kada prođete ne možete je videti, ali u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu, Surčinu, novobeogradskom Bloku 45 i priobalju Save i Dunava, korov se invazivno raširio", istakla je Mitrović.

"Ranijih godina ukazivali smo da je Vojvodina crna tačka kada je u pitanju ova biljka, ali ta invazivna vrsta korova se raširila ka Beogradu i Valjevu, centralnom delu Srbije, pa pojedinih dana ti gradovi imaju veće dnevne vrednosti nego Vojvodina", objasnila je naša sagovornica.

Kako dodaje, dozvolili smo da se ovaj korov invazivno raširi ka jugu zemlje.

"Manja je vrednost recimo u Vranju, Novom Pazaru, kao i na većim nadmorskim visinama, iznad 500 metara gde se još nije dobro adaptirala", kaže ona.

Ko je nadležan za njeno uništavanje?

Mitrović dodaje da je u Beogradu adresa za uništavanje ambrozije gradska uprava, kao i lokalne samouprave u drugim gradovima, i ističe da se Agencija bavi samo monitoringom svih alergena u vazduhu.

Ovim povodom kontaktirali smo Grad Beograd, ali odgovor nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Aplikacija

Aplikaciju xEco Polen na jednostavan način prikazuje podatke o koncentracijama polena 26 alergenih vrsta na 25 lokacija u Republici Srbiji.


Dostupna je kao desktop aplikacija i u "Gugl plej" prodavnici za android telefone.

image